Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

За дијагностику и лијечење 233 дјеце у иностранству прошле године издвојено 5,7 милиона КМ

Фото: fondsolidarnosti.com

Извор: Срна

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству “Душа дјеце” у прошлој години је финансирао лијечење и дијагностику за 233 малишана, за шта је издвојено око 5,7 милиона КМ, речено је Срни у овом Фонду.

Из Фонда су нагласили да је у протеклој години укупно издато 410 рјешења јер су поједини малишани на лијечење или дијагностику одлазили више пута.

– Најскупље лијечење у 2023. години износило је 460.000 евра. Ријеч је о лијечењу једног дјетета у Њемачкој које болује од акутне лимфобластне леукемије – навели су из Фонда.

Од почетка рада ове установе, односно 2017. године, посредством Фонда солидарности на лијечење или дијагностику у иностранство је упућено 690 дјеце, а издата су 1.282 рјешења, док су трошкови износили око 30 милиона КМ.

Из овог фонда су истакли да су најчешћи разлози за упућивање на лијечење у иностранство малигна обољења, ријетке болести, трансплантације, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења.

– Чести су и захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство. Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама – навели су из Фонда.

Из Фонда су напоменули да су обољели малишани из Српске, осим финансирања лијечења, захваљујући Фонду солидарности добили могућност да се лијече у најпознатијим клиникама широм свијета.

Овај фонд сноси и трошкове путовања за дијете и родитеља који је у његовој пратњи, као и смјештај за родитеља док се дијете налази на болничком лијечењу у иностранству.

Фонд солидарности “Душа дјеце” настоји да буде ослонац породицама обољеле дјеце, а не само финансијска подршка, те да спроводи и друге активности како би им максимално олакшали ситуацију у којој се налазе.

– У протеклој години смо имали више активности посвећених овим породицама, односно малишанима, попут заједничког излета, отварања штедних књижица уз подршку Адико банке, обезбјеђивања бесплатних услуга преводилачке агенције “Транслејшн” и друго. Породицама је од раније омогућена и психолошка подршка у сарадњи са Друштвом психолога Српске – навели су из Фонда.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству основан је крајем 2017. године у Републици Српској с циљем да се у складу са Законом о Фонду солидарности прикупљају додатна финансијска средства ради омогућавања дијагностике и лијечења дјеце у иностранству, када то није могуће у здравственим установама у Српској нити у другим здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Српске има потписан уговор.


©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com