Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Група планинара из Српске освојила највиши врх Шпаније

Извор: Срна

Чланови Планинарског друштва „Гласинац“ са Сокоца Милица Бајагић и Новица Короман са групом планинара из Републике Српске, Србије и Федерације БиХ /ФБиХ/ освојили су највиши врх Шпаније Ел Теиде који се налази на 3.718 метара надморске висине, рекли су Срни у овом друштву.

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић рекла је да је група планинара јуче пјешачила око 24 километра и савладала висинску разлику од 1.300 метара, уз температуру близу нула степени Целзијусових и ударе вјетра до 120 километара на час.

У Планинарском друштву „Гласинац“ изразили су задовољство што су њихови чланови учестовали у овом планинарском походу и захвалили организатору акције Новици Короману, који је био и водич успона.

Групу планинара и рекреативаца чинили су чланови планинарских душтава „Гласинац“, „Јавор – Сунчана планина“ са Хан Пијеска, „Требевић“ из Источног Сарајева, „Трескавица“ из Трнова, „Јаворина“ са Пала, „Круг“ из Београда, „Маглеш“ из Ваљева, „Љуктен“ из Трстеника и „Ведро“ из Зенице.

Ел Теиде се налази на Тенерифима, архипелагу Канарских острва. То је највиша тачка на копну у централном Атлантском океану и трећи највиши вулкан мјерено од дна океанске коре.

Сматра се једном од највећих атракција у Шпанији и налази се у Националном парку Теиде, који је УНЕСКО прогласио свјетском баштином.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com