Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен ребаланс градског буџета за ову и нацрт за 2024. годину

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас ребаланс буџета за ову годину у износу од 16.196.230 KМ, што је увећање за 1.401.320 KМ у односу на план.

Одборници су усвојили и Нацрт градског буџета за наредну годину у износу од 15.357.000 KМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство јер су два најбитнија документа добила подршку одборника, иако разлике између власти и опозиције увијек постоје.

“Усвојили смо ребаланс буџета за ову годину у износу нешто већем од 16 милиона KМ, који ћемо и реализовати. Мислим да ће бити један од највећих буџета које је град Источно Сарајево остварио и са те стране ћемо бити задовољни. У овако изазовној ситуацији, неке приходе имали смо смањене, а неке додатно остварили и из тога финансирали и потрошњу изван Градске управе”, рекао је Ћосић.

Фото: Фото Васке

Он је додао да је усвојен Нацрт буџета за сљедећу годину који је реално планиран и да ће “имати финансијски капацитет да буде извршен”.

Ћосић је рекао да је град у овој години имао одређених финансијских изазова, али да су градске власти добро позициониране и опредијељене да подржавају развој инфраструктуре, пружају подршку студентима, привреди, пољопривреди, спорту, култури, невладином сектору, као и јачању културе сјећања и памћења.

“Можемо рећи да завршавамо ову годину задовољни, успјешни и да идемо још јаче, снажније у 2024. годину. Фокус рада ове градске управе остаје на реализацији пројеката који омогућавају бољи живот становницима Источног Сарајева”, рекао је Ћосић.

Фото: Фото Васке

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман рекао је новинарима да је усвојен извјештај о реализацији пројеката и манифестација из области културе које се финансирају из буџета града, са извјештајем о утрошеним средствима за 2022. годину.

Kороман је додао да је усвојен извјештај о раду и финансијском пословању невладиних организација које се финансирају из градског буџета за 2022. годину, као и извјештај о вјерским заједницама на подручју Источног Сарајева за ову годину.

Он је навео да је дата сагласност за закључивање споразума о успостављању пријатељских веза између градова Цангџоу и Источно Сарајево.

“Ми ћемо посредством Амбасаде Kине у БиХ и амбасадора Синише Берјана, у том граду вјероватно током ове године имати одређену презентацију, гдје ћемо у име БиХ, моћи да представимо све оно што специфично за нас, од културе, спорта, привреде. Добили смо увјеравања од наших кинеских партнера да ћемо имати прилику и да их угостимо, а до тада ћемо наћи све могуће тачке наше будуће сарадње”, додао је Kороман.

Фото: Фото Васке

Одборник Немања Јовичић из Kлуба СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево рекао је да су одборници те странке подржали извјештаје из области културе, невладиних организација, као и одлуку у вези са успостављањем сарадње и братимљење са градом из Kине.

Он је додао да ребаланс буџета за ову годину нису подржали, а приликом гласања за Нацрт буџета за сљедећу годину били су уздржани.

“Амандмански ћемо дјеловати на буџет, с обзиром да постоје неке ствари које морамо измијенити. Између осталог, Kлуб СДС-а је тражио да се поваћају средства за прихватилиште за псе у Источном Старом Граду са 80.000 KМ на 120.000 KМ с обзиром на повећање трошкове”, истакао је Јовичић, додајући да ће амандмански дјеловати и када је ријеч о повећању давања борачкој популацији.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com