Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Поједностављено и прецизније дефинисано лијечење ван Српске

Извор: Срна

За лијечење осигураних лица ван Републике Српске од сутра неће бити потребна упутница породичног љекара, већ само рјешење Фонда здравственог осигурања Српске, предвиђено је новим правилником о поједностављеном и прецизније дефинисаном поступку одобравања овог лијечења.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске саопштио је да сутра почиње примјена новог правилника који доноси неколико новина с циљем поједностављења и прецизнијег дефинисања поступака остваривања овог права из обавезног здравственог осигурања.

Поједностављене су и процедуре када осигураник коме је одобрено не започне лијечење у року од предвиђених шест мјесеци од дана издавања рјешења Фонда, те нови захтјев за поновно одлучивање може поднијети стручној комисији Фонда у року од 30 дана од истека претходног рјешења и тада није потребно да се поново обраћа конзилијуму здравствене установе терцијарног нивоа.

Уколико прође и овај рок од 30 дана потребно је поново се обратити конзилијуму здравствене установе терцијарног нивоа у Српској.

Фонд подсјећа да је основни услов за упућивање на лијечење у иностранству и даље то да су исцрпљене све могућности у здравственом систему Српске.

Према Правилнику, упућивање на лијечење ван Републике Српске вршиће се на основу Листе обољења, стања или повреда за које се може одобрити пружање услуге лијечења и дијагностичког поступка у иностранству, и то на приједлог конзилијума здравствене установе терцијарног нивоа.

Прописано је и да се у одређеним околностима осигураном лицу може одобрити лијечење изван Српске и за стања или обољења која нису прописана листом.

У том случају конзилијум здравствене установе терцијарног нивоа који даје приједлог треба да наведе детаљно образложење изузетних медицинских или других разлога због којих је неопходно упућивање на лијечење ван Републике Српске.

Као и до сада, приоритет код упућивања на лијечење или дијагностички поступак ван Републике Српске имају здравствене установе Србије са којима Фонд има закључен уговор.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com