Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Park prirode Trebević biće pokretač izmjena Zakona o zaštiti prirode

Izvor: Srna/Filter

Na Trebeviću su danas predstavljene aktivnosti realizovane u okviru Programa upravljanja Parkom prirode “Trebević”.

Simbolično je promovisan početak obilježavanja teritorije ovog parka, koji se prostire na području tri opštine

Vršilac dužnosti direktora Parka prirode “Trebević” Mladen Samardžić rekao je da je od trenutka osnivanja javne ustanove urađeno mnogo, te da će u narednom periodu biti donesen prostorni plan i plan upravljanja za narednih 10 godina.

On je za naredni period najavio posjetu geologa iz Evrope, kako bi se pokušali naći amoniti, navodeći da bi to bio značajan i vrijedan pronalazak.

Mladen Samardžić, foto: Filter

Cilj Parka prirode “Trebević” jeste da bude pokretač donošenja zakona o zaštićenim područjima Republike Srpske iz kojeg bi se mogli proizvesti podzakonski akti u vezi sa mogućnostima prikupljanja određenih naknada, kao svuda u svijetu na područjima gdje se nalaze parkovi prirode, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

“Trebević je specifičan, na području je Istočnog Novog Sarajeva, Istočnog Starog Grada i Pala i svako područje na dijelu ovih opština zahtijeva odgovarajući nivo upravljanja i održavanja s ciljem zaštite prirode i životinjskog fonda”, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Park prirode “Trebević” je jedinstven primjer da u Republici Srpskoj jedan grad sa tri opštine osnuje javnu ustanovu.

Ljubiša Ćosić, foto: Filter

Ćosić je istakao da se zaštićeno područje Parka prirode “Trebević” naslanja na zaštićeno područje u Kantonu Sarajevo sa kojim predstavlja jedinstvenu cjelinu, te izrazio nadu da će dva preduzeća moći da sarađuju u narednom periodu.

“Ali, uvijek uvažavajući omjer područja Trebevića koji se nalazi u Republici Srpskoj”, rekao je Ćosić novinarima.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je da je ova opština obezbijedila kancelarije u kojima je smještena javna ustanova Park prirode “Trebević”, ističući njegov značaj, naročito u zimskom periodu kada su u Sarajevu i Istočnom Sarajevu česte magle i zagađen vazduh.

Bojo Gašanović, foto: Filter

On je dodao da će uskoro biti urađen prostorni plan, kao i da će se na prostoru parka prirode nastaviti razvijanje tehnološkog parka koji je u izgradnji.

“Bitno je da su tu ljudi od nauke i struke i da mi želimo da u narednih 10 godina pokažemo svima da želimo da zaštitimo prirodu”, istakao je Gašanović.

Boško Jugović, foto: Filter

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je da je funkcionisanje Parka prirode “Trebević” najbolji primjer kako uvažavanje, poštovanje i rad u interesu lokalnog stanovništva funkcionišu.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović rekao je da je ovo odličan primjer sinergije tri opštine i grada Istočno Sarajevo, navodeći da je riječ o zdravoj priči koja pokazuje da nikakve političke razlike nisu bitne, kada su u pitanju dobri projekti.

“Što se u slučaju Parka prirode Trebević vidi na djelu”, istakao je Kostović.

Aleksandar Kostović, foto: Filter

Javna ustanova Park prirode “Trebević” osnovana je u martu, a njene djelatnosti su sprovođenje mjera zaštite, očuvanja, uređenja, upravljanja i prezentacija Parka prirode “Trebević”, zatim obezbjeđivanje obilježavanja granica zaštićenog područja, osiguranje nesmetanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja zaštićenog područja.

Prethodno je Vlada Republike Srpske u septembru 2022. godine proglasila Park prirode “Trebević” zaštićenim područjem.

On je jedno od 33 zaštićena područja u Republici Srpskoj, a obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke i njegova površina je 5.046 hektara.

Foto: Filter
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com