Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Pale: U okviru “Filmoteke” sutra prikazivanje filma “1984”

Izvor: Srna

Kinoteka Republike Srpske u okviru redovnog programa “Filmoteka” sutra će prikazati igrani film “1984”, distopijski klasik adaptiran iz istoimenog romana Džordža Orvela koji se bavi suštinom totalirizma.


Priča je smještena u imaginarno društvo Okeanije pod vlašću Partije, a film prati Vinstona Smita službenika koji počinje sumnjati u vlastitu stvarnost i buniti se protiv sistema kontrole uma. Kroz pažljivo postavljene elemente nadzora, cenzure i propagande, film istražuje opasnosti apsolutne moći i gubitka individualnih sloboda.

Tematski bogat i provokativan “1984” i danas potiče rasprave o slobodi, manipulaciji i ljudskoj prirodi, saopšteno je iz Kinoteke.

Glavne uloge tumače Džon Hart, Suzan Hamilton i Ričard Barton, a režija Majkla Redforda vjerno dočarava mračnu atmosferu romana, prikazujući surovu stvarnost života pod stalnim nadzorom.

Film “1984” naglašava opasnosti ideološkog fanatizma i ukazuje na potrebu za očuvanjem induvidualnih sloboda kako bi se izbjeglo potpuno potčinjavanje društva totalirizmu.

Film će biti prikazan u Kulturnom centru Pale u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com