Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Особе са Дауновим синдромом положиле приправнички испит за рад у ОЦ Јахорина

Извор: РТРС

Особе са Дауновим синдромом из Установе социјалне заштите Центар за социјалну рехабилитацију особа са инвалидитетом, успјешно су завршили приправнички рад и пред стручном комисијом Хотела “Вучко” и ОЦ Јахорина успјешно положили приправнички испит.

Приправнички испит су положили за занимања: помоћни конобар и кувар, хигијеничар, радник у вешерају и собарице. Предсједник комисије Дејана Ћосовић им је свечано подјелила потврде-дипломе о завршеном приправничком раду.

Након овог успјешно обављеног посла, слиједи одмор, а у јануару 2024. ће закључити уговоре о раду и биће прве особе са овим инвалидитетом које ће засновати радни однос.

Како је саопштетно из ДС центра, сви они ће живјети и радити на Јахорини.

– Ово није само срећа за ове младе људе, већ је ово срећа за све особе са Дауновим синдромом и њихове породице јер ће се промијенити погрешно натурени ставови да особе са ДС не могу, не требају не смију да живе и раде самостално, да не буду равноправни чланови друштва. Ово је велики дан за Републику Српску јер је ово највећи антистигматски пројекат икада до сада – истичу из ДС центра Бањалука.

Програм осамостаљивања, радног оспособљавања и рехабилитовања особа са Дауновим синдромом покренуо је Даун синдром центар Бањалука 2016. године на Јахорини под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Велику подршку у реализацији овог пројекта пружило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, чији су службеници радили у сарадњи са Министарством рада да се превазиђу препреке и на крају омогући запошљавање особа са Дауновим синдромом.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com