Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Ово су услови за остваривање права на старосну пензију у 2024. години

Извор: РТРС

Фонд за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске саопштио је да ће право на старосну пензију у наредној години имати жене и мушкарци са навршених 65 година и најмање 15 година стажа осигурања.

Право на старосну пензију у 2024. години имаће и осигураник /мушкарац и жена/ са навршених 59 година и осам мјесеци живота и 40 година пензијског стажа, при чему се граница у погледу година живота повећава за четири мјесеца.

Из Фонда ПИО подсјећају да је током 2023. године овај услов 59 година и четири мјесеца живота за осигуранике оба пола.

“Изузетно, жена осигураник има право на старосну пензију када наврши 57 година и осам мјесеци живота и 35 година стажа осигурања, при чему се, такође, граница у погледу живота повећава за четири мјесеца. Услов који у овом случају важи до краја 2023. године је 57 година и четири мјесеца живота искључиво за жене”, наводи се у саопштењу Фонда ПИО.

У саопштењу се додаје да постепено повећање старосне границе, за четири мјесеца, на нивоу једне године у поступку остваривање права на старосну пензију престаје 2025. године када ће право на старосну пензију осигураник остварити са навршених 60 година живота и 40 година пензијског стажа, а жене са 58 година живота и 35 година стажа осигурања.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com