Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Milica pobjednik literarnog konkursa povodom Dana Srpske

Izvor: Srna

Učenica četvrtog razreda gimnazije sokolačkog Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” Milica Borovčanin pobjednik je na Republičkom konkursu za najbolje literarne radove povodom Dana Republike Srpske.

Direktor ovog srednjoškolskog centra Dejan Borovčanin navodi da je Milica odličan učenik raskošnog književnog talenta, da je objavila tri knjige, te da je od osnovne škole do danas dobila više od 100 nagrada i priznanja za literarno i likovno stvaralaštvo.

On podsjeća da je Milica nedavno na 51. Međunarodnim pjesničkim susretima “Limske večeri poezije” osvojila treće mjesto, te da joj je na toj manifestaciji 2021. godine pripala druga nagrada.

Milica kaže da je prvu nagradu na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda Srpske povodom obilježavanja Dana Republike dobila za sonet “Rođenje”, u kojem osnovna poruka, čitana prvim slovima na početku stihova, glasi: “Pijetlovima koji ispod krila nose jutro”.

Prema njenim riječima, ova sonetska poruka posvećena je budućnosti, odnosno djeci, jer na njima sve ostaje.

Milica vjeruje da budućnost svake zemlje leži u rađanju i djeci, te napominje da ju je to inspirisalo da napiše ove stihove pod naslovom “Rođenje”.

– Džaba vojske, ratovi i smrti, ako nema rađanja. To me podstaklo jer sam pročitala da su najveće ljudske muke porodiljske. Zato u centar te pjesme stavljam ženu – majku, kao vojnika, borca, onoga koji rađa ne samo dijete nego i zemlju, odnosno budućnost – ukazuje Borovčaninova.

Ona od šestog razreda osnovne škole učestvuje na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda Srpske i ističe da je srećna što je nešto o čemu piše u proteklih osam godina ovaj put dostiglo vrhunac, i to u godini kada završava srednju školu.

Milica navodi da joj je i treća nagrada na “Limskim večerima poezije” posebno draga i značajna, budući da je riječ o festivalu visokog kvaliteta koji traje 51 godinu.

Ona je učestvovala sa pjesmom na ovoj manifestaciji, na koju su pristigla 92 ciklusa, a samo pet autora je pozvano na finalnu veče među kojima se našla i mlada sokolačka pjesnikinja.

Milica je posebno ponosna na ovu nagradu i zbog toga što je prvi pobjednik “Limskih večeri poezije” bio književnik Dobrica Ćosić.

Na pitanje kakav je osjećaj za mladog stvaraoca da na svakom konkursu dobije nagradu i priznanje, Milica naglašava da nije to nešto ustaljeno, jer sa svakom pjesmom ili proznim radom kreće iz početka i ne vjeruje da će, ako je jedan rad bio dobar, takav biti i svaki naredni.

Zato, ukazuje Milica, u svakom konkursu na kojem učestvuje ima drugačiji pristup temi od samog početka.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com