Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Кампања „Петарде нису играчке“ за мирне и достојанствене празнике

Извор: Филтер

Министарство унутрашњих послова Републике Српске реализује у периоду од 11. децембра ове године до 15. јануара 2024. године превентивну кампању „Петарде нису играчке“. Циљ кампање је подизање свијести грађана о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехнике, али и упознавање са одредбама Закона о јавном реду и миру и Закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности и гасова којим је прописан промет, производња и коришћење експлозивних материја, запаљивих течности и гасова на територији Републике Српске.

“Имајући у виду да је за новогодишње и божићне празнике могућа интензивнија употреба пиротехничких средстава, нарочито од стране дјеце и малољетника, као и употреба истих на јавним мјестима гдје се окупља већи број грађана, полицијски службеници МУП-а Републике Српске предузеће низ превентивних мјера и радњи како би грађани Републике Српске наступајуће празнике обиљежили у безбједном окружењу, на миран и достојанствен начин”, саопштено је из МУП-а.

У сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским службама проводиће се појачане активности с циљем спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава. Власницима или одговорним лицима у правним лицима која имају законско овлашћење за продају пиротехничких средстава, скренуће се додатна пажња на обавезу поштивање законских одредби у погледу куповине/продаје пиротехнике.

“С обзиром на то да је употреба пиротехнике нарочито својствена дјеци и малољетницима, у договору са руководством и наставним особљем у васпитно-образовним установама, полицијски службеници реализоваће предавања за ученике о посљедицама употребе пиротехничких средстава, како би се спријечило наступање нежељених посљедица по лица”, наведено је у саопштењу.

Пиротехничка средства нису играчке, а један мали тренутак непажње заувијек нам може промијенити живот. Зато, будимо опрезни!

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com