Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Идуће године нове фискалне касе у Републици Српској

Извор: Филтер

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић потврдила је данас ће у фебруару почети тестна фаза нове фискализације. Како је навела, очекује се да ће у мају све бити потпуно примјењиво у пракси јер се и са набавком фискалних каса креће почетком године.

Од новог система фискализације очекују се додатни приходи у републичком буџету.

Велике наде у нову фискализацију полаже и премијер Радован Вишковић. Он је прије неколико дана поручио да ће се тако кренути у обрачун са сивом зоном. Рекао је да тренутно у Српској постоје фискалне касе које нису повезане са сервером Пореске управе, што омогућава малверзације.

“Нови систем фискализације то ће онемогућити. Фискалне касе, тамо гдје нема интернета и струје, похрањују у себи издати рачун и кад дођу интернет и струја, шаљу све у сервер Пореске управе. Дакле, инспектори ће то и ретроактивно моћи да прате. Сви ће бити фискализовани”, изјавио је Вишковић.

Како је најављено, трошка за фирме неће бити. Сви ће бесплатно добити фискалну касу.

“А до сада сте могли фискалну касу купити на тржишту, а онда и двојну касу. Сада, када она буде власништво Српске, неће нико моћи да има двојну фискалну касу”, појаснио је Вишковић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com