Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Бјелица: Предложићу да трговинама буде забрањен рад недјељом

Фото: РТРС

Извор: Срна

Начелник општине Соколац Милован Бјелица најавио је да ће предложити одборницима на наредној сједници локалне Скупштине крајем овог мјесеца да од 1. јануара 2024. године буде забрањен рад недјељом у области трговине у овој локалној заједници.

Изузетак би били драгстори који су дужни да поштују закон и раде 24 часа, како су и регистровани, а уколико не поштују ту одлуку треба да се пререгиструју, саопштено је из ове општине.

Бјелица је навео да апотеке треба да се договоре о распореду дежурства недјељом.

Када је ријеч о државним празницима, Бјелица је истакао да рад трговачких радњи треба усклади са радом јавног сектора. Изузетак су пекаре, месаре и апотеке чије радно вријеме у дане државних празника треба да буде скраћено до 12.00 часова, односно када ради само дежурна апотека.

Недјељом и државним празником несметано могу да раде угоститељски објекти.

Бјелица је подсјетио да Закон о трговини Републике Српске дефинише да су локалне заједнице те које одређују радно вријеме трговинских објеката, те да Закон о раду Републике Српске дефинише седмични одмор који се у правилу користи недјељом, уз одређене изузетке.

Он је додао да послодавац може да одреди други дан за кориштење седмичног одмора ако природа посла и организација рада то захтијева, уз обавезу обезбјеђења одмора – нерадног дана у току наредне радне седмице.

Бјелица је изразио увјерење да ће ово утицати на неке навике људи када је ријеч о одласку у трговину.

Он је истакао да ова одлука представља напор да се радницима у трговини омогући дан за одмор, да би квалитетно могли да проведу вријеме са својим породицама и пријатељима, те да би дјеца имала родитеље мало више за себе.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com