Шеховац: Највише обољелих од малигних болести на подручју Сарајевско-романијске регије

Фото: РТРС

Извор: Срна

Координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац рекао је да ће борачке организације Сарајевско-романијске регије помоћи у доказивању је НАТО бомбардовање узроковало оболијевања грађана Српске од малигних болести, истичући да је на овом подручју највећи број обољелих од карцинома у Републици Српској.

Шеховац је истакао да су НАТО бомбе са осиромашеним уранијумом разлог великог броја оболијевања од канцера у том дијелу Српске, те да ће борачке организације Сарајевско-романијске регије на сваки начин помоћи да процес који се најављује буде успјешан.

Он је истакао да борачке организације могу да помогну подацима који се тичу обољелих од малигних болести са ове регије, док медицински стручњаци треба да прикупе потребну документацију.

На недавним састанцима о здравственим и еколошким посљедицама Нато бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом, републичко руководство је са познатим италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом договорило да се организује и прикљупљање медицинске документације ради правног и судског доказивања оболијевања од малигних болести грађана Српске узрокованих овим бомбардовањем.

Адвокат из Рима Анђело Фјоре Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије у корист италијанских војника, такође обољелих или преминулих од рака, након што су у мисијама на Косову и Метохији, у БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и оболијевања од рака.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com