Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Cvijanovićeva i Višković posjetili spomen-crkvu Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama

Izvor: Srna/Filter

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetili su večeras Hram Svetog Vasilija Ostroškog i Spomen-crkvu, Svetog velikomučrnika Dimitrija na Veljinama u Istočnoj Ilidži.

Cvijanovićeva je poručila da je ovo mjesto podsjetnik da je sloboda veoma skupa, da se za nju polažu životi, ali isto tako podsjetnik i za sve institucije, bilo lokalne ili republičke, da se Srpska mora čuvati.

“Upravo je ta sloboda koju danas uživamo nešto zbog čega možemo da zahvalimo i ovim ljudima ovđe koji su dali živote, ali i mnogim drugim širom Republike Srpske, koji su isto tako bili na braniku otadžbine, želeći da budućim generacijama podare miran život, slobodu u kojoj treba uživati”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ovo mjesto podsjetnik na sve žrtve koje je podnijelo Istočno Sarajevo tokom rata, štiteći Republiku Srpsku i pravo srpskog naroda da živi svoj na svome, u slobodi, i da na taj način odgaja buduće generacije.

“Svjesna sam i da, kad pogledate ovako nešto i podsjetite se svega, onda duboko razumijemo potrebu da svi koji danas obavljaju bilo koju funkciju, ali isto tako i svi građani, moraju razumjeti da ono što se tako teško branilo – dijelovima tijela, stradanjem porodica i što je krvlju odbranjeno, da je to nešto što se ne smije gubiti u slobodi”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je to veliki zavjet za sve i da treba da bude glavni orijentir političkog rada svakoga, bez obzira na kojem nivou vlasti se nalazio.

Sloboda je za srpski narod svetinja, a nema slobode bez Republike Srpske, poručio je večeras predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prilikom posjete Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži i Spomen-crkvi
“Dovoljno je da uđete u jedan ovakav hram i da vidite 2.793 imena ljudi koji nisu bili pripadnici nijedne političke opcije, nego pripadnici srpskog naroda, koji su dali ono najsvetije za Republiku Srpsku”, rekao je Višković novinarima i istakao da danas niko nema mandat ni ovlaštenje da bilo šta uradi što ne bi bilo u interesu Republike Srpske i njenih institucija.

On je naveo da, kada dođe na ovakva mjesta, saosjeća sa porodicama poginulih, ali se i prisjeti tih tragičnih dana i borbe za Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je večeras da imena 2.793 borca Vojske Republike Srpske uklesana u Spomen-crkvi pored Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži svjedoče o opstanku i borbi srpskog naroda u Istočnom Sarajevu i odbrani Republike Srpske.
Ćosić je poručio da je Istočno Sarajevo istinski bedem Republike Srpske, ali ni na koji način bilo koja vrsta agresivnog bedema, nego bedem koji je spreman da prihvati sve dobre ljude koji vole Srpsku i poštuju one koji su utkali živote u Srpsku kao ovih 2.793 borca Vojske Republike Srpske.

On je istakao da mu je drago što su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović večeras posjetili ovu spomen-crkvu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da su Spomen-crkva, Vojničko groblje na Sokocu i Crkva Svetog Đorđa na Ravnoj Romaniji najznačajniji spomenici iz prethodnog rata koji zaslužuju da budu dio svih posjeta gradu Istočnom Sarajevu.

Božović je rekao da cijeni i poštuje to što su Višković i Cvijanovićeva večeras posjetili Spomen-crkvu, da smatra da je Istočno Sarajevo bedem Republike Srpske i da u ovaj grad treba mnogo više ulagati.

On je naveo da je u blizini Spomen-crkve planirana izgradnja gimnazije u Istočnoj Ilidži, te premijera podsjetio na ranije obećanje da će za njenu izgradnju sredstva biti obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske.

U Spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama upisana su imena 2.793 borca iz Sarajevsko-romanijske regije koja su poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomen-crkvu, koja se nalazi uz hram Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama,  8. novembra ove godine osveštao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com