Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Цвијановићева и Вишковић посјетили спомен-цркву Светог великомученика Димитрија на Вељинама

Извор: Срна/Филтер

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетили су вечерас Храм Светог Василија Острошког и Спомен-цркву, Светог великомучрника Димитрија на Вељинама у Источној Илиџи.

Цвијановићева је поручила да је ово мјесто подсјетник да је слобода веома скупа, да се за њу полажу животи, али исто тако подсјетник и за све институције, било локалне или републичке, да се Српска мора чувати.

“Управо је та слобода коју данас уживамо нешто због чега можемо да захвалимо и овим људима овђе који су дали животе, али и многим другим широм Републике Српске, који су исто тако били на бранику отаџбине, желећи да будућим генерацијама подаре миран живот, слободу у којој треба уживати”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је ово мјесто подсјетник на све жртве које је поднијело Источно Сарајево током рата, штитећи Републику Српску и право српског народа да живи свој на своме, у слободи, и да на тај начин одгаја будуће генерације.

“Свјесна сам и да, кад погледате овако нешто и подсјетите се свега, онда дубоко разумијемо потребу да сви који данас обављају било коју функцију, али исто тако и сви грађани, морају разумјети да оно што се тако тешко бранило – дијеловима тијела, страдањем породица и што је крвљу одбрањено, да је то нешто што се не смије губити у слободи”, истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да је то велики завјет за све и да треба да буде главни оријентир политичког рада свакога, без обзира на којем нивоу власти се налазио.

Слобода је за српски народ светиња, а нема слободе без Републике Српске, поручио је вечерас предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић приликом посјете Храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи и Спомен-цркви
“Довољно је да уђете у један овакав храм и да видите 2.793 имена људи који нису били припадници ниједне политичке опције, него припадници српског народа, који су дали оно најсветије за Републику Српску”, рекао је Вишковић новинарима и истакао да данас нико нема мандат ни овлаштење да било шта уради што не би било у интересу Републике Српске и њених институција.

Он је навео да, када дође на оваква мјеста, саосјећа са породицама погинулих, али се и присјети тих трагичних дана и борбе за Републику Српску.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је вечерас да имена 2.793 борца Војске Републике Српске уклесана у Спомен-цркви поред Храма Светог Василија Острошког у Источној Илиџи свједоче о опстанку и борби српског народа у Источном Сарајеву и одбрани Републике Српске.
Ћосић је поручио да је Источно Сарајево истински бедем Републике Српске, али ни на који начин било која врста агресивног бедема, него бедем који је спреман да прихвати све добре људе који воле Српску и поштују оне који су уткали животе у Српску као ових 2.793 борца Војске Републике Српске.

Он је истакао да му је драго што су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић вечерас посјетили ову спомен-цркву.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да су Спомен-црква, Војничко гробље на Сокоцу и Црква Светог Ђорђа на Равној Романији најзначајнији споменици из претходног рата који заслужују да буду дио свих посјета граду Источном Сарајеву.

Божовић је рекао да цијени и поштује то што су Вишковић и Цвијановићева вечерас посјетили Спомен-цркву, да сматра да је Источно Сарајево бедем Републике Српске и да у овај град треба много више улагати.

Он је навео да је у близини Спомен-цркве планирана изградња гимназије у Источној Илиџи, те премијера подсјетио на раније обећање да ће за њену изградњу средства бити обезбијеђена из буџета Републике Српске.

У Спомен-цркви Светог великомученика Димитрија на Вељинама уписана су имена 2.793 борца из Сарајевско-романијске регије која су погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Спомен-цркву, која се налази уз храм Светог Василија Острошког на Вељинама,  8. новембра ове године освештао је митрополит дабробосански Хризостом

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com