Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Хан Пијесак званично проглашен ваздушном бањом

Извор: Филтер

Влада Републике Српске донијела је данас, на 43. сједници, Одлуку о проглашењу територије општине Хан Пијесак ваздушном бањом.

На подручју општине Хан Пијесак налази се природни љековити фактор, односно ваздух/клима са љековитим својствима утврђеним у Извјештају о мјерењу и оцјени квалитета ваздуха у животној средини на локацији у општини Хан Пијесак из јула 2021. године израђеном од Јавне научно истраживачке установе „Институт за заштиту и екологију Републике Српске“, те Анализи климатских карактеристика општине Хан Пијесак израђеној од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске и у Стручном  мишљењу за општину Хан Пијесак као ваздушну бању урађеном од ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“, број: 500-315-1/22 од 17.01.2022. године.

Такође, како је саопштено из Владе, на подручју општине Хан Пијесак обезбијеђено је организовано пружање услуга здравствене заштите и превенције болести, те постоје адекватни објекти туристичке инфра и супраструктуре у складу са Правилником о  врсти објеката туристичке инфраструктуре и супраструктуре који се налази на подручју бање (”Службени гласник Републике Српске”, број: 57/18).

Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава за период од 1. јануара до 30. новембра 2023. године, у укупном износу од 383.599 КМ.

За субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова издваја се 352.766 KM, а за текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске 30.833 КМ.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности на План утрошка средства, којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1.1-31.10.2023. године, у укупном износу од 20.000 КМ.

– Финансијска средства из ове одлуке додјељују се Удружењу “Дванаест беба” Приједор за суфинансирање пројекта “Дванаест звјездица” – наводи се у саопштењу.

Такође, Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на План утрошка средства којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1.1-31.10.2023. године, у укупном износу од 30.000 КМ.

– Финансијска средства из ове одлуке додјељују се Бањалучкој бискупији – Каритас Бањалука, за суфинасирање пројеката “Пучка кухиња” и “Кућна њега старих и немоћних особа на локацији Приједор/Љубија”.

За реализацију ових пројеката Влада Републике Српске задужила је Министарство управе и локалне самоуправе и Министарство финансија.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com