Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

U nedjelju i ponedjeljak naučni skup na Institutu istorijskih nauka na Palama

Izvor: Srna

Na Institutu istorijskih nauka na Palama u nedjelju i ponedjeljak, 12. i 13. novembra, biće održan naučni skup o Drugom svjetskom ratu u svjetlu istorijskih činjenica i revizionizma.

Na ovom skupu biće potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Instituta istorijskih nauka sa partnerskim institucijama iz Rusije i Srbije, odnosno Ruskim istorijskim društvom, Uralskim federalnim univerzitetom iz Jekaterinburga i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda, saopšteno je iz ovog instituta.

Otvaranje naučnog skupa, koji će biti održan u okviru obilježavanja krsne slave Instituta – Svetog kralja Milutina, planirano je u nedjelju u 17.00 časova u hotelu „Damis“.

Prije početka skupa, u 13.00 časova u prostorijama Instituta na Palama biće održan čin lomljenja slavskog kolača i poslava krsne slave.

U ponedjeljak, 13. novembra, održaće se radni dio naučnog skupa sa početkom u 9.00 časova.

Direktor Instituta Draga Mastilović ranije je izjavio Srni da je cilj skupa da srpski i ruski naučnici daju naučni odgovor na sve učestalije pokušaje revizije istorije Drugog svjetskog rata, rehabilitacije nacizma, fašizma, ustaštva i sličnih ideologija.

Za skup je prijavljeno više od 30 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije.

Organizatori skupa su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Rusko istorijsko društvo, a skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com