Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

У недјељу и понедјељак научни скуп на Институту историјских наука на Палама

Извор: Срна

На Институту историјских наука на Палама у недјељу и понедјељак, 12. и 13. новембра, биће одржан научни скуп о Другом свјетском рату у свјетлу историјских чињеница и ревизионизма.

На овом скупу биће потписано и неколико споразума о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Института историјских наука са партнерским институцијама из Русије и Србије, односно Руским историјским друштвом, Уралским федералним универзитетом из Јекатеринбурга и Институтом за савремену историју из Београда, саопштено је из овог института.

Отварање научног скупа, који ће бити одржан у оквиру обиљежавања крсне славе Института – Светог краља Милутина, планирано је у недјељу у 17.00 часова у хотелу „Дамис“.

Прије почетка скупа, у 13.00 часова у просторијама Института на Палама биће одржан чин ломљења славског колача и послава крсне славе.

У понедјељак, 13. новембра, одржаће се радни дио научног скупа са почетком у 9.00 часова.

Директор Института Драга Мастиловић раније је изјавио Срни да је циљ скупа да српски и руски научници дају научни одговор на све учесталије покушаје ревизије историје Другог свјетског рата, рехабилитације нацизма, фашизма, усташтва и сличних идеологија.

За скуп је пријављено више од 30 учесника из Републике Српске, Србије и Руске Федерације.

Организатори скупа су Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву и Руско историјско друштво, а скуп се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com