Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu obilježena krsna slava MUP-a Republike Srpske

Izvor: Srna

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo obilježili su danas Aranđelovdan – krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Služen je pomen za poginule pripadnike policije sa područja ove uprave, prelomljen slavski kolač u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, te položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje nastradalim policajcima.

Povodom krsne slave MUP-a uručene su i novčane donacije udruženjima za djecu i omladinu sa posebnim potrebama u Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu i Rogatici.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić čestitao je slavu pripadnicima MUP-a, kao i građanima Srpske sutrašnji dan koji je donio mir i slobodu na ovim prostorima – 28 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

“Danas odajemo posebno priznanje za one koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku, za njih 23.000. Među njima je veliki broj pripadnika MUP-a. Ti ljudi su među prvima krenuli i da nije bilo te organizovane službe, veoma bi se teško mogli suprotstaviti da ne dođe do većeg stradanja civilnog stanovništa”, rekao je Tomić i dodao da je policija bila organizovana, jedinstvena, a zajednički sa Vojskom Republike Srpske je stvarala Republiku Srpsku.

Čestitajući svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske i građanima krsnu slavu, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su prethodnih dana pripadnici te upave sproveli niz aktivnosti kao što je akcija dobrovoljnog davanja krvi, dani otvorenih vrata, prikupljanje donacije za udruženja djece sa posebnim potrebama, te prijem za porodice poginulih boraca.

On je istakao da je danas prilika da se sjete svih 136 poginulih pripadnika Uprave koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

Šehovac je rekao da su sve aktivnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo usmjerene da bi se povećala lična i imovinska sigurnost svakog građanina.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti na području Uprave, Šehovac je naveo da se nekoliko godina bilježe dobri rezultati, a da su između dvije slave ostvareni dobri rezultati kada je riječ o rasvjetljavanju težih krivičnih djela, da je sproveden niz akcija na suzbijanju nedozvoljenog prometa droge, te da nije bilo težih krivičnih djela koja bi izazvala uznemirenost građana.

“Imamo smanjen broj otuđenja putničkih vozila, smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama. Trudićemo se i dalje da bezbjednosna siguacija bude na što višem nivou”, poručio je Šehovac.

On je rekao da se izgradnja objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo odvija nesmetano i da se očekuje da bude završena u roku, što će biti na ponos kompletne Uprave i Sarajevsko-romanijske regije.

Šehovac je u ime svih zaposlenih zahvalio Vladi Republike Srpske, MUP-u Srpske, opštini Pale i svim institucijama koje su dale podršku za izgradnju tog značajnog objekta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svim građanima, pripadnicima Policijske uprave i MUP-a Srpske slavu, ističući da je danas prilika da se oda počast svim pripadnicima MUP-a koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Nema dileme da Policijska uprava Istočno Sarajevo, koja pokriva opštine Sarajevsko-romanijske regije, bilježi zavidne rezultate u borbi protiv kriminala i raznih krivičnih djela”, izjavio je Jugović i dodao da lokalna zajednica ima dobru saradnju sa Policijskom upravom.

Jugović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske i uz pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika našla sredstva i mogućnosti da se na Palama gradi novi objekat Policijske uprave Istočno Sarajevo, dodajući da očekuje da se gradnja odvija određenom dinamikom jer to policija zaslužuje.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, čestitajući slavu svim pripadnicima MUP-a, rekao je da je važno što postoji tako profesionalna institucija koja nije odgovorna samo za bezbjednost građana Istočnog Sarajeva, nego čitave Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com