Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu izvedena pokazna vježba zbrinjavanja hitnih stanja

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu danas je izvedena pokazna vježba “Zbrinjavanje hitnih stanja na terenu”, u okviru manifestacije “Dani Bolnice `Srbija`”.

Glavna sestra u ovoj bolnici Borjana Petrović izjavila je novinarima da je vježba od velikog značaja za zdravstvene radnike, ali i učenike srednje medicinske škole, jer je edukativnog karaktera.

“Smatram da će ovo imati odjeka i na terenu, odnosno da će ovi učenici, koji su prisustvovali pokaznoj vježbi, moći da pomognu nekome kada bude potrebno”, navela je Petrovićeva.

Foto: Foto Vaske


U ime Edukativnog savjeta zdravstvenih tehničara Republike Srpske medicinska sestra-tehničar Biljana Đurguz istakla je da će vježba u velikoj mjeri značiti ljudima na terenu prilikom zbrinjavanja hitnih stanja, ali i srednjoškolcima omogućiti da znaju šta ih očekuje u daljem radu.

Ona je zahvalila upravi bolnice koja ih je pozvala i dala veliko povjerenje da izvedu pokaznu vježbu.

Foto: Foto Vaske

“Imali smo zbrinjavanje velikih arterijskih krvarenja koja su opasna po život i za koje treba kratko vrijeme da se zbrinu, kako ne bi došlo do iskrvarenja i smrti. Radili smo i KPR, odnosno osnovno održavanje života /Basic Life Support/ kod zastoja srca”, navela je Ćurguzova, koja je specijalista urgentne njege.

Učenica drugog razreda Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, smjer medicinski tehničar, Jana Marvan rekla je da je pokazna vježba dobra prilika da nauči osnovne stvari potrebne za pružanje hitne pomoći, jer se nikad ne zna kada može zatrebati nekom.

Foto: Foto Vaske


U okviru manifestacije “Dani bolnice `Srbija`” za sutra je planiran škola elektrokardiografije u amfiteatru Bolnice.

U petak, 10. novembra, posljednjeg dana manifestacije, planiran je Simpozijum doktora medicine, čija tema će biti kardiometabolički sindrom – “Savremeni pristup u dijagnostici i liječenju”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com