Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” organizovana škola elektrokardiografije o obradi poremećaja srčanog ritma

Izvor: Srna

Direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da je ova ustanova uspjela da u saradnji sa Udruženjem kardiologa Republike Srpske organizuju prvu školu elektrokardiografije u okviru manifestacije “Dani Bolnice `Srbija`” i okupi najeminentnije stručanjake iz ove oblasti, što daje na značaju ovoj ustanovi, ali i kompletnoj regiji kada je riječ o zdravstvenom sektoru.


“Koliko je bitno za našu ustanovu, toliko je za domove zdravlja, jer je ovo jedna od osnovnih pretraga sa kojom počinju svi pregledi u svim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Šešlija.

Ljekar Dragan Unčanin sa Klinike za kardiologiju Univerzitetsko kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske ističe da je škola elektrokardiografije organizovana sa idejom da se obradi poremećaj srčanog ritma kao nešto što se u kliničkoj praksi često javlja.

“Postoji opravdana potreba da se o tome upozna što širi krug ljekara s obzirom da je dinamika poremećaja srčanog ritma takva da mogu biti vrlo kompleksne i da mogu snažno uticati na ishod kod svakog pacijenta. Ove godine smo obradili brze poremećaje srčanog ritma, što nam ostavlja prostora da za naredni put obradimo i one usporene sa potrebom za ugradnjom divajsa, pejsmejkera, defibrilatora ili aparata za srčanu resinhronizacijsku terapiju”, rekao je Unčanin.

On je dodao da sa Bolnicom “Srbija” imaju uspješnu dugogodišnju saradnju, te izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.


Ljekar Bolnice “Sveti vračevi” iz Bijeljine Lazar Angelkov zahvalio je domaćinu za poziv da održi predavanje o elektrokardiografiji, dodajući da će to nastaviti da što više popularizuje u Republici Srpskoj.

“Današnji sastanak iskoristili smo da što više upoznamo naše kolege u vezi sa elektrokardiografijom i njenim mogućnostima. Sličan sastanak imaćemo 2. decembra u Bijeljini”, naveo je Angelkov.

Kardiolog u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu Bojan Pejović istakao je da su željeli približiti tumačenje EKG-a kolegama koji su i na primarnom nivou zdravstvne zaštite, ali i one koji rade u bolnicama.

“Imamo eminentne stručanjake iz Republike Srpske koji se bave elektrofiziologijom i poremećajima srčanog ritma. Želimo da na što adekvatniji način pokušamo razjasniti neke nedoumice našim kolegama koji svakodnevno rade sa pacijentima”, rekao je Pejović.

Sutra, završnog dana manifestacije, biće održan Simpozijum doktora medicine, čija tema će biti kardiometabolički sindrom – “Savremeni pristup u dijagnostici i liječenju”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com