Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” održan Simpozijum o savremenom liječenju u kardiologiji

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Organizovanjem Simpozijuma doktora medicine o savremenom pristupu u dijagnostici i liječenju kardiometaboličkog sindroma danas je završena višednevna manifestacija “Dani Bolnice Srbija“.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija istakao je da je organizovanje ovog simpozijuma kruna manifestacije u okviru koje su okupili najeminentnije stručnjake iz oblasti kardiologije, predstavnike medicinskih fakulteta iz Republike Srpske i Srbije, koji su došli da daju podršku u daljem radu, razvoju i edukaciji kadra ove zdravstvene ustanove.

Foto: Foto Vaske

“Edukacija je najbitniji faktor za naš mladi kadar jer bez toga nema ni kvalitetne usluge za korisnike naših usluga. U narednim godinama ćemo se truditi da u okviru obilježavanja Dana BolniceSrbija“ okupimo najeminentnije stručnjake iz oblasti koje tada budu u fokusu”, istakao je Šešlija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što je grad i ove godine pokrovitelj manifestacije, odnosno simpozijuma koji je stavio fokus na elektrokardiologiju.

“Ogranizovati ovakvu manifestaciju, simpozijum govori da, osim redovnih aktivnosti, Bolnica Srbija radi stvari koje privlače gostujuće profesore, eminentne stručnjake da održe predavanje, ali i naše specijaliste medicine koji će čuti nove stvari i nove savremene trendove u ovoj oblasti”, rekao je Ćosić.

Foto: Foto Vaske

On je naveo da napredak Bolnice predstavlja napredak i za grad, jer je, osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ova zdravstvena ustanova, ali i cijeli zdravstveni sistem, jedan od osnovnih stubova njegovog funkcionisanja.

Ćosić je rekao da je ovo bolnica svih šest opština, ali i Sarajevsko-romanijske regije, dodajući da će i dalje imati podršku grada.

Foto: Foto Vaske

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić istakao je da se na ovaj način saopštavaju nove naučne i stručne informacije ljudima koji rade ovdje.

“Osim toga, na ovaj način se promoviše ova bolnica, ne samo kao ustanova gdje se liječe pacijenti, nego i gdje se razmjenjuju vrlo ozbiljne ideje i vrši ozbiljna akademska diskusija oko različitih stvari koje su bitne”, ukazao je Bokonjić.

On je dodao da su kvalitet predavača i tema garant uspjeha ovog simpozijuma.

“Ovakav način pristupa i organizacije koju menadžment već uspješno radi tri godine je za nas kao Medicinski fakultet veoma značajno. Nastavićemo da i dalje podržavamo Bolnicu Srbija, da pomažemo u razvoju kadra”, naglasio je Bokonjić, dodajući da je cilj zadržati mlade na ovim prostorima.

Foto: Foto Vaske

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci akademik Ranko Škrbić rekao je da je ovo prilika da se razmijene iskustva i usvoje nove smjernice za liječenje.

Škrbić je napomenuo da je kontinuirano obrazovanje zdravstvenih radnika svih profila nešto bez čega moderno zdravstvo ne može da funkcioniše nigdje u svijetu, pa tako ni ovdje.

“Stalno pratimo novine i nastojimo da nešto što je najnovije odmah i primijenimo. U eri modernih digitalnih tehnologija sve informacije su dostupne, a na nama stručnjacima je da filtriramo ono što je dostupno, jer ljudi koji nisu u struci, često mogu da budu navedeni pogrešnim informacijama o oboljenju, liječenju, terapiji, što je kovid najbolje pokazao – koliko je bilo dezinformacija”, naveo je Škrbić.

Foto: Foto Vaske

On je dodao da resorno ministarstvo i nadležne institucije nastoje da podignu opšti kvalitet i nivo usluga kroz dizajniranje odgovarajućeg prostora i opreme.

“Imate mlade doktore, iskusne, koji su glavni stub na koji se zdravstvo oslanja i moraju stalno biti u trendu sa svim najnovijim smjernicama. Ako ne pratite i ne učite, onda zaostajete, a nije cilj da naše stanovništvo zbog toga trpi”, rekao je Škrbić.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović čestitao je za dobro organizovan skupu, ističući da je edukacija, ulaganje u znanje, investicija koja se uvijek isplati.

Foto: Foto Vaske

Akademik Miodrag Ostojić istakao je da su u zdravstvu značajni edukacija i naučnoistraživački rad.

“Danas radimo edukaciju o kardiometaboličkom sindromu, odnosno o bolestima koji zahvataju gojazne, a gojaznost je epidemija 20. i 21 vijeka. Bitno je da imate fizičku aktivnost, odnosno da se posvetite sebi”, rekao je Ostojić.

Tradicionalna manifestacija “Dani Bolnice Srbija“, koja je održana u proteklih pet dana, obuhvatila je niz aktivnosti.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com