У Болници “Србија” много хоспитализоване дјеце због вируса и инфекција

Извор: Срна

Начелник Одјељења педијатрије у Болници “Србија” Источно Сарајево Тамара Ивановић рекла је да на овом одјељењу дуго није регистрован тежи октобар када је ријеч о броју дјеце хоспитализоване због вирусних упала плућа, бронхитиса и инфекција горњих дисајних путева. Ивановићева је Срни рекла да још нису престале ни инфекције и рота вируси које су карактеристичне за август и почетак септембра, те је педијатрија константно препуна.

Она је апеловала на родитеље да дјецу не воде доктору чим добију температуру јер, како каже, тада најчешће добију лијекове који им не требају или љекар прегледа дијете и стекне се погрешна клиничка слика.

“Клиничка слика се увијек развија, зато се љекару треба јавити први дан само ако је опште стање дјетета јако лоше, и то не у тренутку док има темперетуру, већ када она спадне, а дијете и даље лежи, апатично је, безвољно, не једе, има отежано дисање, повраћање или дијареју”, указала је Ивановићева.

Она је навела да уколико дјетету спадне температура када попије парацетамол, те ако нема неких сметњи, родитељи треба да сачекају дан или два, а ако температура не прође, онда треба да се јаве љекару.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com