Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Usvojen Nacrt budžeta opštine Pale od 22 miliona KM

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojilu su danas Nacrt opštinskog budžeta za narednu godinu od 22.038.650 KM, te dali saglasnost za kreditno zaduženje lokalne zajednice od 5.000.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je usvojeni Nacrt budžeta za milion KM manji nego rebalans ovogodišnjeg.

On je zahvalio odbornicima koji su imali kvalitetne prijedloge, dodajući da će u narednih 30 dana, koliko budžet bude izložen javnosti, biti stvorena mogućnost određenih izmjena, dopuna i korigovanja.

“Naša namjera je da do usvajanja budžeta prije Nove godine dođemo do jedinstvenog stava i da usvojeni budžetski okvir bude u korist građana opštine Pale”, izjavio je Jugović novinarima.

On je naveo da je na sjednici Skupštine opštine data saglasnost za kreditno zaduženje ove lokalne zajednice od 5.000.000 KM, sa čim treba da se saglasi i Ministarstvo finansija Republike Srpske, te da će sredstva biti uložena u izgradnju opštinske zgrade i obdaništa u naselju Obilićevo na Lukama.

“Izgradnjom ta dva objekta, stvara se mogućnost da se oslobodi dio sredstava za infrastrukturne objekte iz budžeta opštine. Obezbjeđivanje sredstava iz kreditnog aranžmama je povoljna varijanta kada se zna da u toku ove i iduće godine slijedi potpisivanje ugovora o izmještanju `Toplane`”, rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, na sjednici je usvojena i odluka o planu kapitalnih investicija za 2024-2026. godinu, što će omogućiti i da se konkuriše za određena kreditna sredstva, sredstva Vlade Republike Srpske i druge aranžmane.

Jugović je naveo da je plan kapitalnih investicija podložan izmjenama ukoliko ima određenih zahtjeva.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić zahvalio je za konstruktivne diskusije odbornicima, sa kojima su prije kreiranja nacrta budžeta obaljene konsultacije, kao i sa savjetima mjesnih zajednica, Boračkom organizacijom, Udruženjem penzionera.

“Željeli smo da tokom kreiranja nacrta budžeta proširimo krug ljudi kako bismo dobili što bolje prijedloge sa terena”, dodao je Stajčić.

Stajčić je rekao da je raspravljano i o nekoliko inicijativa iz nadležnosti odjeljenja za urbanizam, koje se tiču dodatnog olakšavanja legalizacije objekataizgrađenih do 2013. godine, dodajući da će opština Pale djelovati subvencijama troškova naknade.

Na sjednici Skupštine opštine Pale za vršioca dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti imenovan je Miodrag Plakalović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com