Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи

Извор: Радио Фоча/Игор Јанковић

Велики благослов излио се данас на Фочу, Републику Српску и шире јер су Срби у средишту града освештали храм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.

Овако је патријарх Порфирије бесједио након свечаног чина великог освећења Светосавског храма, којем је присуствовао велики број вјерника.

“Поставивши храм у срце овог места, ово место је добило душу, добило је смисао. То открива и показује који је правац, која је смерница живота људи који овде живе. То показује да је јеванђеље Христово оно што уређује и појединачни живот, али и међусобне односе унутар једног народа и Цркве, али и односе са другима који су другачији”, навео је патријарх Порфирије.

Поглавар Српске цркве је истакао да је Бог хтио да баш данас чујемо одломак из Лукиног Јеванђеља о милостивом Самарјанину.

“Да је суштинска и најважнија потреба заједница са Богом, да је важније од свега да нађемо смисао свог постојања, а смисао нашег постојања је име Христово. Он је одговарајући човјеку на питање шта да ради да добије живот вечни, одговорио му је да се држи закона Божијег који је сажет и смештен у крстолику двоједину заповест о љубави, у призиву да читаво своје биће предамо Христу, да се потпуно на њега ослањамо, да знамо да је он почетак и крај, да без његове љубави и његове промиосли ништа не можемо учинити”, бесједио је патријарх у Фочи.

Вјерни народ са радошћу и усхићењем дочекао је патријарха српског Порфирија и велико освећење Храма Светог Саве.

„Лијепо јутро освануло је у Фочи, данас ће се освештати најљепши храм у Републици Српској. Кад сам био мали овдје се за Покров одржавало народно весеље и пјевало “Хоћемо ли, чоче, чоче, градит` цркву на сред Фоче“, а то је сада и остварено“. „За све нас то је историјски догађај и храм не може бити љепши, тако да смо сви усхићени“. „Толико смо срећни и благословени и хвала до неба свима који су допринијели изградњи“. Мислим да ће ово велико освештање допринијети и новом улагању у осликавање. Народу је потребна вјера и нада у овим тешким временима и велики је значај за јединство српског народа, да се окупимо и вратимо вјери. Ово су велики дани и за Фочу и наш народ“, са радошћу причају вјерници.

И митрополит даборбосански Хризостом потврђује да је Фоча исписала нову страницу историје.

 “Ово је велики догађај, не само због цркве, него због свега што је ова црква собом допринијела да се овдје српски православни народ поптуно духовно преобрази и препороди. Српски народ у Фочи живи и посебно доживљава Светосавље као филозофију свог постојања и зато је овај храм свједок тог опредјељења српског народа Фоче И цијеле наше Митрополије””, рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит је предсједнику Српске Милораду Додику уручио грамату којом је проглашен за кума храма Светог Саве.

Предсједник Додик изјавио је да је и њему и његовој породици велика част што је данас кумовао Храму Светог Саве, те да овај догађај има велики значај за српски народ.

Додик је навео да број вјерника, који се окупио јуче и данас у Фочи, говори о значају партријахове посјете овој општини и храму.

“Треба још да завршимо осликавања унутра, а то ћемо учинити веома брзо. Овај храм по величини је један од највећих у Републици СРпској И БиХ, а четврти је правсоалвбни храм код Срба”, рекао је Додик.

Начелник општине Милан Вукадиновић поручио је да је Храм Светог Саве изграђен великом слогом српског народа.

Он је још једном нагласио да је ово велики историјски догађај, не само за Фочу и регију, већ и за републику Српску.

“Заиста сам почаствован доласком, прије свега, његове светости патријарха српског Порфирија, што је кум храма човјек који је највише уложио у грађевину и помогао, а то је наш предсједник Милорад Додик, наше институције. Само на овај начин сложно,. можемо и у будућности да се надамо опстанку и останку на овим прсоторима”, поручио је Вукадиновић.

Темељи Храма Светог Саве, највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године.

Храм је покривен 2012, а богослужења су почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Остаје да се уради осликавање сводова храма фрескама.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com