Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Олуја похарала пола Европе

Фото: Танјуг/АП

Извор: Независне новине

Снажна олуја Киран погодила је сјеверозапад Француске и југозапад Енглеске прије него што се у проширила на Холандију, Белгију, Њемачку, Француску и Италију, оставивши најмање седам мртвих и неколико повријеђених особа, објавиле су локалне власти у петак.

Киран је проузроковао једну смрт у Холандији када је у југоисточном граду Венроу близу њемачке границе стабло пало на особу, саопштила је полиција у четвртак.

Стабла која су падала повриједила су људе на неколико других мјеста, укључујући и једну жену у Хагу, саопштила је полиција. Бициклисте су такође погодиле гране и стабла која су падала.

У Француској су двије особе погинуле, а 15 их је повријеђено, укључујући седам ватрогасаца, рекао је министар унутарњих послова Жералд Дарманин. Возач камиона погинуо је ударивши у срушено стабло. У Авру је човјека захватио налет вјетра док је затварао прозорске капке и смртно страдао.

Око 1,2 милиона домаћинстава остало је без струје, а стотине хиљада искључено је из мреже мобилне телефоније. Вјетар је у неким регијама достизао брзину и до 200 километара на сат. Срушена стабла блокирала су цесте и жељезничке пруге. Настала је знатна материјална штета. Због олује су отказане стотине летова. Влакови за Париз и из њега такође нису саобраћали, а погођен је и бродски саобраћај.

Снажни вјетрови такође су дували на подручју планина Харц у средишњој Њемачкој у четвртак и усмртили жену након што ју је ударило стабло у паду, рекли су ватрогасци у граду Гослару. Четрдесетшестогодишња жена из Баварске планинарила је са супругом и двоје мале дјеце на 600 метара високој планини Рамелсберг у близини Гослара када је смртно страдала. Олуја је такође срушила далеководе и дјелимично су затворена два аутопута у планинама Харз, рекли су ватрогасци.

У централној италијанској регији Тоскани најмање три особе изгубиле су живот због временских узбуна на већем дијелу земље. Предсједник Тоскане Еугенио Ђани рекао је да су двије особе погинуле у општини Монтемурло, око 25 километара сјеверозападно од Фиренце, гдје се излила ријека. Трећа особа умрла је у Росигнану на тосканској обали.

“Никад нисмо забиљежили оволику количину кише у само неколико минута”, рекао је Ђани на платформи друштвених медија X, некадашњем Твитеру, у раним јутарњим сатима у петак.

Предвиђа се да ће се киша и јаки вјетрови помицати према јужним регијама Италије, објавила је тамошња агенција за цивилну заштиту.

Такођер у четвртак, Киран с Атлантика погодио је Британију, Белгију и Холандију, те су отказане стотине летова.

Већи дио сјеверне њемачке обале био је под упозорењима на олују у четвртак прије очекиваног доласка Кирана, према њемачкој метеоролошкој служби (DWD).

Киран се кретао од Ла Манша преко Енглеске према Сјеверном мору. Олуја посебно угрожава сјеверноморско обално подручје Источне Фризије и сјеверноморски оток Хелголанд, наводи DWD.

На Балтичком мору очекује се наставак јаких вјетрова у већем дијелу, но предвиђају се јачи удари од Фленсбурга до Фехмарна.

Очекује се слабљење вјетра према викенду, али ће се олујни и кишни услови задржати, преноси Хина.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com