Од данас на листи ФЗО средства за обољеле од булозне епидермолизе

Извор: Филтер

Фонд здравственог осигурања РС од данас почиње да у потпуности финансира сет медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе, саопштено је из Фонда.

Овај сет садржи више од 20 ставки, мекани силиконски завој непријањајући, пропусан, стерилну компресу од газе, ткану, нељепљиви повој за ране, пропусни, фластер у колуту, гел за заштиту, ублажавање бола, поспјешење зацјељивања оштећеног ткива усне шупљине, Тубифаст (жути, зелени, плави – 10 м) и друго.

Представници Савеза за ријетке болести РС истакли су да је ФЗО РС усвајањем медицинског сета који садржи више од 20 ставки направио једно од најфлексибилнијих рјешења за обољеле од ове болести у региону.

Из Фонда подсјећају, да увођењем и финансирањем неопходних медицинских средстава омогућава се спрјечавање компликација изазваним инфекцијама и обезбјеђује се квалитетнији живот обољелих, јер лијек за булозну епидермолизу не постоји, а лијечење је искључиво симптоматско које подразумијева свакодневну његу рана и превијања.

Уврштавањем поменутог сета на Листу медицинских средстава системски се рјешава једно од важних питања за обољеле од булозне еидермолизе, јер раније овај потрошни материјал није био ни на једној листи коју финансира ФЗО РС.

Како се наводи у саопштењу, обољели од ове болести су ослобођени плаћања партиципације за све што спада у обавезно здравствено осигурање, што значи и да ће овај сет медицинских средстава у потпуности финансирати ФЗО РС.

Примјеном измјена Правилника о условима и поступку обезбјеђивања медицинских средстава, којим је омогућено ово финансирање, предвиђено је да ова медицинска средства за обољеле од булозне епидермолизе предлаже љекар специјалиста -дерматовенеролог који издаје и налог, а на основу приједлога и налога ФЗО РС доноси рјешење.

“Налог Фонд овјерава за тромјесечне потребе, а реализују се у апотекама. Дакле, рјешење Фонда је потребно само први пут, односно приликом првог одобравања права, а касније осигураници остварују ово право овјером налога у ФЗО РС који предлаже поменути специјалиста”, објаснили су из Фонда.

ФЗО РС од почетка ове године већ неколико пута на Листу лијекова који се издају на рецепт уврштавао лијекове за обољеле од ријетких болести и тешких хроничнох обољења, како би и даље обољели од ових болести могли да остварују право на рефундацију трошкова.

Новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирано је у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите и она није предвиђена за лијекове који се не налазе на листи лијекова који се издају на рецепт.


©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com