Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Обиљежена слава цркве Светог великомученика Георгија у Миљевићима

Фото: РТВИС

Извор: Срна

Црква Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву данас је у присуству великог броја вјерника прославила крсну славу Ђурђиц.
Литургију је предводио декан Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче протојереј-ставрофор Владислав Топаловић, који је рекао да је Свети Ђорђе због хришћанске вјере издржао бројна страдања и да га због тога Црква два пута годишње слави.

Он је појаснио да је први пут то на Ђурђевдан, на дан његовог представљења, а други на дан када су његове мошти хришћани пренијели на палестинско подручје, одакле је његова мајка.

“Тамо се и данас налази и молимо га као никада до сада да помогне тамошњој дјеци, која недужна страдају једнако као што је и он страдао”, нагласио је Топаловић и додао да се треба помолити за тамошња света мјеста и даље буду православна и хришћанска светилишта.

Kум овогодишње славе био је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић, а прослави су присуствовали и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, директор Архива БиХ Данијела Мрда и бројни директори јавних предузећа и општински званичници.

Фото: РТВИС

Током литургије уручене су посебне захвалнице истакнутим појединцима који помажу овај храм, међу којима је и чувени фотограф из Источног Сарајева Раде Васић.

Ђурђиц је хришћански и народни празник који се прославља 16. новембра у знак успомене на пренос моштију Светог Ђорђа и обновљење његовог гроба у ком је положено његово тијело.

Земљиште на којем је саграђен Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима освештао је владика Григорије 2000. године, а темеље 2001. године блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com