Мастиловић: Поткопавање Дејтонског споразума води нестанку земље

Извор: Срна

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је Срни да је циљ ревидирања Дејтонског мировног споразума институционално урушавање Републике Српске и да његово дугогодишње поткопавање води нестанку БиХ.
Мастиловић је рекао да урушавање Дејтонског споразума, које је годинама након његовог потписивања вршио дио међународне заједнице, највише преко институције високог представника, с циљем институционалног слабљења Српске, представља највећу опасност по мир, али и опстанак земље.

“Дејтонски мировни споразум није само зауставио грађански рат у БиХ већ и створио неопходне предуслове за какво-такво функционисање БиХ, као сложене државне заједнице три народа”, рекао је Мастиловић.

Он је упозорио да сваки поремећај озакоњеног поретка, посебно у национално и религиозно хетерогеној земљи као што је БиХ, доводи до људских трагедија великих размјера.

“Ту чињеницу, сви они који живе у овој земљи, а посебно они који управљају њом, морају имати стално на уму. Ту чињеницу морали би знати и сви представници међународне заједнице, посебно они који очигледно имају амбицију да овом земљом управљају као својим протекторатом”, рекао је Мастиловић.

Он је навео да је евидентно да Република Српска није више спремна да трпи колонијални однос дијела међународне заједнице и даље ревидирање Дејтонског мировног споразума.

“Сваки даљи корак у том смјеру може само да води ка нестанку ове земље, а никако ка тихом испуњавању бошњачких ратних циљева, што је крајњи циљ дугогодишњег поткопавања Дејтонског мировног споразума”, рекао је Мастиловић.

Он је указао да би због тога сви који желе миран суживот са комшијама друге националности и добробит ове земље требали Дејтонски мировни споразум да посматрају као опште добро читаве БиХ и да се на тај начин односе према њему.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com