Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Мастиловићу Руска медаља за пожртвовану службу

Извор: Срна

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић одликован је Руском медаљом за пожртвовану службу Светих блажених руских кнежева Бориса и Гљеба за значајан допринос очувању руске културне баштине у Србији и БиХ, објавила је “Руска газета”.

Одлуку о додјели награде Мастиловићу донио је Централни савјет Сверуског друштвеног покрета “Православна Русија” у знак признања и захвалности за значајан допринос зближавању и међусобном обогаћивању руске и српске културе и за дугогодишње служење православној цркви.

Предсједник Централног савјета “Православне Русије” Вјачеслав Остапчук је за “Руску газету” рекао да је захваљујући напорима Мастиловића на Универзитету у Источном Сарајеву отворен Центар за руски језик и језички фоно-кабинет, те да се организују фестивали руског филма.

Он је напоменуо да је на Универзитету у Источном Сарајеву основан нови наставни програм “Руски језик, књижевност и међународни односи”, а одржавају и научне конференције за борбу против фалсификовања историје.

“Својим студентима овај научник указује на значај обнављања веза између двије гране једног народа – руског и српског, које су се некада у историји разишле својим путевима, али при томе нису изгубили осјећај припадности јединственој цјелини, што је засновано на вјери, генетском коду, историјским изазовима и једној судбини”, истакао је Остапчук.

Он је навео да Мастиловић деведесетих година прошлог вијека са оружјем у руци бранио своју отаџбину и вјеру, од многих агресора, укључујући и НАТО чији је главни циљ увијек било православље.

“Професор Мастиловић се заједно са својим руским и српским колегама непрестано бори за истину и разоткрива покушаје историјског ревизионизма”, рекао је Остапчук.

“Руска газета” се придружила честиткама Мастиловићу поводом награде, као и крсне славе породице овог научника – Светог мученика Стефана Дечанског – Мратиндана, која се обиљежава данас.

Овај лист додаје да им је Мастоловић у више наврата давао интервјуе и коментаре о ситуацији на Балкану, помажући читаоцима “Руске газете” да боље разумију замршености и историјске разлоге за одређене догађаје у региону.

Медаљу за пожртвовану службу Светих блажених кнежева руских Бориса и Гљеба установила је организација “Православна Русија” као награду за дугогодишњи труд у славу отаџбине, вјере и руског народа.

Свети мученици Борис и Гљеб били су синови великог руског кнеза Владимира, покрститеља руског народа.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com