Лукић: Више нико не може рачунати на елиминацију националне самосвијести Срба

Извор: Срна

Професор Правног факултета у Источном Сарајеву Радомир Лукић изјавио је да је Дејтонски мировни споразум био највећи могући домет за Србе у тадашњој БиХ који се под тим околностима могао досећи.
“Временска дистанца је у историјском смислу доста пристојна да се дају валидне оцјене о Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његових 11 анекса”, рекао је Лукић за Срну поводом 28 година од закључивања Дејтонског споразума на данашњи дан 1995. године.
 
Према његовим ријечима, сада је могуће мирне главе посматрати протеклих 28 година, али и три године прије тога.
 
“Ми смо се прије свега изборили за то да 1992. године формирамо Републику Српску као самосталну државну и правну творевину, а у наредне три године смо се изборили да она постане равноправна преговарачка страна у сукобу у бившој БиХ, те да на крају дође до оног скоро пиједестала да са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ закључи споразум о новој БиХ”, рекао је Лукић.
 
Он је навео да су тадашње власти тзв. републике БиХ биле само привјесак како би се на неки начин очувао државно-правни континуитет БиХ и да се не би почињало све изнова, неким новим диобама.
 
“То је био заиста успјех, тежак и крвав, како за нас тако и за све друге стране”, истакао је Лукић.

Он је подсјетио да су Бошњаци, али и међународна заједница која није хтјела да одустане од политичке пасивизације, па и елиминације Срба западно од Дрине, покушавали да оно што је словом Дејтона учињено минимизују и то тако што ће пребацити надлежности федералних јединица, односно ентитета, у овом случају Републике Српске, на заједничке институције.
 
“И успијевали су то у одређеној мјери уз помоћ уцјена, присиле, пријетњи”, рекао је Лукић, наводећи примјере престанка функција одбране и контроле граница, као и тзв. оквирних закона, за које није било уставног основа.

Према његовим ријечима, све то није успјело да елиминише Републику Српску као значајан фактор у БиХ ни данас.
 
“Утолико ових 28 година можемо оцијенити као један прилично успјешан период у одбрани постојања Републике Српске и на то можемо бити поносни”, истакао је Лукић.
 
Он је изразио увјерење да је Република Српска данас потпуно зрела и да је национална самосвијест довољно јака да се заустави даље отимање надлежности, а потом и да се оне полако почну враћати.

“Више нико не може рачунати на елиминацију националне самосвијести Срба, на њихово свођење или увођење у неку босанску нацију, а то је заправо темељ свеколике будућности БиХ. Ми смо спремни да се на односима равноправности боримо за одрживу БиХ, ако то не буде могуће, да размишљамо како можемо сачувати своју нациолналну самобитност, јер није битно богат човјек, мора да буде срећан и испуњен у свом достојанству и поносан сам на себе”, закључио је Лукић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com