Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Za darivanje krvi prijavljeno 37 pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo

Izvor: Srna

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, njih 37, prijavilo se za trodnevnu akciju davanja krvi povodom proslave Aranđelovdana – krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.
Akcija će trajati danas, sutra i u četvrtak, 16. novembra, u Bolnici “Srbija”, a komandir Policijske stanice Istočna Ilidža Miran Mrdić rekao je da će 37 pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo obezbijediti zalihe krvi za one kojima je neophodna.

On je naglasio da se, osim redovnih akcija, na poziv svih zdravstvenih ustanova u toku godine pripadnici Policijske uprave odazovu kada je neophodno dati krv kako bi se nekome pomoglo.

Mrdić je istakao da je danas 21. put dao krv, kao i da nema veće humanosti od toga da se nekome pomogne i spase život.

Šef Službe transfuzije Jelena Stojanović Lukić rekla je da je današnja akcija treća ove godine koju organizuje MUP Republike Srpske.

Lukićeva je naglasila da su u proteklom periodu imali brojne akcije davanja krvi, ali da, bez obzira na to što jedne komponente krvi u određenom periodu ima, nedostaje neke druge komponente iste krvne grupe, tako da se ovih dana traže koncentrati trombocita krvne grupe nula.

Ona je napomenula da je u proteklom periodu u Bolnici “Srbija” bilo dosta pacijenata kojima je trebala ta komponenta.

“Naše zalihe su zadovoljavajuće, ali svaki dan nam je potrebno najmanje 10 davalaca krvi da bi zadovoljili potrebe za komponentom krvi koncentrovani trombociti”, navela je Lukićeva i izrazila nadu da će tokom ove akcije i u saradnji sa drugim službama Zavoda za transfuzijsku medicinu uzeti dovoljan broj koncentrata trombocita za pacijente koji su trenutno u potrebi i leže u Bolnici “Srbija”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com