За даривање крви пријављено 37 припадника Полицијске управе Источно Сарајево

Извор: Срна

Припадници Полицијске управе Источно Сарајево, њих 37, пријавило се за тродневну акцију давања крви поводом прославе Аранђеловдана – крсне славе Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.
Акција ће трајати данас, сутра и у четвртак, 16. новембра, у Болници “Србија”, а командир Полицијске станице Источна Илиџа Миран Мрдић рекао је да ће 37 припадника Полицијске управе Источно Сарајево обезбиједити залихе крви за оне којима је неопходна.

Он је нагласио да се, осим редовних акција, на позив свих здравствених установа у току године припадници Полицијске управе одазову када је неопходно дати крв како би се некоме помогло.

Мрдић је истакао да је данас 21. пут дао крв, као и да нема веће хуманости од тога да се некоме помогне и спасе живот.

Шеф Службе трансфузије Јелена Стојановић Лукић рекла је да је данашња акција трећа ове године коју организује МУП Републике Српске.

Лукићева је нагласила да су у протеклом периоду имали бројне акције давања крви, али да, без обзира на то што једне компоненте крви у одређеном периоду има, недостаје неке друге компоненте исте крвне групе, тако да се ових дана траже концентрати тромбоцита крвне групе нула.

Она је напоменула да је у протеклом периоду у Болници “Србија” било доста пацијената којима је требала та компонента.

“Наше залихе су задовољавајуће, али сваки дан нам је потребно најмање 10 давалаца крви да би задовољили потребе за компонентом крви концентровани тромбоцити”, навела је Лукићева и изразила наду да ће током ове акције и у сарадњи са другим службама Завода за трансфузијску медицину узети довољан број концентрата тромбоцита за пацијенте који су тренутно у потреби и леже у Болници “Србија”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com