Епско јунаштво српских бораца у митровданским биткама

Извор: Срна

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да су припадници Војске Републике Српске у митровданским биткама 1992. и 1994. године исказали јунаштво епских размјера бранећи своје ближње, домове, али и Српску.

Егић је након одавања почасти погинулим борцима рекао да је ово дан славе и поноса, али и туге, када се српски народ присјећа јунаштва његових најбољих синова.

Он је навео да је у митровданским биткама 1992. и 1994. године десетоструко бројнији непријатељ напао јединице Невесињске бригаде.

“Велико јунаштво је у тим борбама исказано, готово епских размјера. Људи су бранили своје ближње и своје домове, али и Републику Српску. Дугујемо им велику захвалност, како оним који су кроз све прошли, тако и оним погинулим”, рекао је Егић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да су митровданске битке свијетли примјер како је малобројнија војска успјела да одбрани своја огњишта и Републику Српску.

“Они су својом жртвом вратили дуг прецима. Гдје постоје битке и рат, постоји и јунаштво и херојство, али и жртве. Више од 60 људи дало је своје животе. Прва битка је дала огроман допринос току рата који је вођен у наредне четири године, а друга је дала правац заокружењу територије Републике Српске”, рекао је Остојић.

Он је истакао да постоји огроман дуг и обавеза према погинулима, а то је очување Републике Српске.

“То је обавеза нас који смо били припадници војске и свог становништва. Морамо сачувати Републику Српску да би вратили дуг њима и себи и да будућа покољења живе у слободи и миру”, рекао је Остојић.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић рекао је да је овај дан велики не само за Невесиње, већ за цијелу Херцеговину и Републику Српску.

“Током прве митровданске офанзиве од 8. до 12. новембра Невесињска бригаде се профилисала као респектабилна војна јединица која може да издејствује вољу српског народа, а то је неки облик српске државе са лијеве стране ријеке Дрине”, рекао је Авдаловић.

Он је истакао да су у овој бици ударени темељи Српске, њене државности и уставноправног оквира који је донио Дејтонски споразум.

Милева Чабрило, која је изгубила два сина у рату, рекла је да је тужна без своје дјеце, али и поносна.

Присјећајући се Митровданске битке и страдања сина Милоша, она је рекла да је то било страшно раздобље и губитак за све, посебно за оне који су изгубили своје најмилије.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да се данас присјећају генерације која је одбранила Невесиње на путу стварања Републике Српске и вишевјековног сна Срба да живе у својој држави и буду своји на своме.

“Били су то дани српске слоге, српског рода и српског војника који нису виђени на овим просторима. Можда ово звучи велико, али ово је истина са којом се не смијемо поигравати и која је кована у крви и зноју, по сунцу, киши и вјетру и искована у двије митровданске битке на коју су свој потпис и печат у крви ставила 64 српска јунака, а међу њима и четворица са само 19 година”, поручио је Шиповац.

Невесиње и Борачка организација Републике Српске данас су обиљежили Митровдан – Дан општине и крсну славу ове организације, али и дан сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године.

Након Свете архијерејске литургије, код Споменика слободе служен је помен, те положено цвијеће и одата почаст погинулим српским јунацима.

Вијенац је положен и код Споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, те је уприличен обилазак Спомен-собе.

Полагању цвијећа и помену на Споменику слободе присуствовали су изасланици предсједника Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ, предсједника Народне скупштине, предсједника Србије, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић и Сања Вулић, народни посланици Милица Ијачић, Илија Таминџија, Огњен Kуљић и Максим Скоко, генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић.

Помену су присуствовали и начелници Билеће и Источног Мостара, делегација Трећег /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници борачких организација и многи други.

Након полагања цвијећа и обиласка Спомен-собе одржана је митровданска академија у Дому културе “Небојша Глоговац”.

Прва Митровданска битка је једна од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута бројнијег непријатеља.

Припадници Невесињске бригаде сукобили су се са 15.000 припадника Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, који су, праћени јаком артиљеријом, кренули на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

У Митровданској бици 1992. године погинуо је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

У другој Митровданској бици 1994. године погинуло је 26 припадника Војске Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com