Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Dodik: Spomen-crkva stradalnicima Sarajevsko-romanijske regije poseban čin za srpski narod

Foto: Srna

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je osvećenje spomen-crkve na Veljinama u Istočnoj Ilidži, u kojoj su upisana imena srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije stradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od velikog značaja ne samo za Istočno Sarajevo, već i za Republiku Srpsku, te poseban čin za cjelokupni srpski narod.


Dodik je ocijenio da je izgradnja spomen-hrama jedan od načina kojim se njeguje kultura sjećanja u Istočnom Sarajevu, gradu u kojem su utočište našli brojni sarajevski Srbi koji su preživjeli najveću golgotu proteklog građanskog rata u BiH.

“Na ovaj način vratićemo samo dio duga pripadnicima Sarajevsko-romanijskog korpusa koji su stradali za svoju vjeru, svoj narod, svoju Republiku Srpsku i našu slobodu, te pružiti podršku i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kulturi pamćenja uopšte”, naglasio je Dodik za Srnu.

On je izrazio zahvalnost vladama Republike Srbije i Republike Srpske koje su izdvojile sredstva za izgradnju ove jedinstvene i reprezentativne spomen-crkve u kojoj su upisana imena 2.793 borca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće sutra, na Mitrovdan, spomen-crkvu na Veljinama u Istočnoj Ilidži.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com