Додик: Спомен-црква страдалницима Сарајевско-романијске регије посебан чин за српски народ

Фото: Срна

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је освећење спомен-цркве на Вељинама у Источној Илиџи, у којој су уписана имена српских бораца Сарајевско-романијске регије страдалих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, од великог значаја не само за Источно Сарајево, већ и за Републику Српску, те посебан чин за цјелокупни српски народ.


Додик је оцијенио да је изградња спомен-храма један од начина којим се његује култура сјећања у Источном Сарајеву, граду у којем су уточиште нашли бројни сарајевски Срби који су преживјели највећу голготу протеклог грађанског рата у БиХ.

“На овај начин вратићемо само дио дуга припадницима Сарајевско-романијског корпуса који су страдали за своју вјеру, свој народ, своју Републику Српску и нашу слободу, те пружити подршку и Српској православној цркви и култури памћења уопште”, нагласио је Додик за Срну.

Он је изразио захвалност владама Републике Србије и Републике Српске које су издвојиле средства за изградњу ове јединствене и репрезентативне спомен-цркве у којој су уписана имена 2.793 борца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештаће сутра, на Митровдан, спомен-цркву на Вељинама у Источној Илиџи.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com