Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /латиница

Буџет Источног Новог Сарајева ребалансом повећан за око 7,5 милиона КМ

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас ребаланс општинског буџета за ову годину од око 23,5 милиона KМ, што је за око 7,5 милиона KМ више од планираног, као и одлуку о његовом извршењу.

Начелник општине Јован Kатић изјавио је новинарима да су ребалансом стечени услови за повећање издвајања која се тичу пронаталитетне политике, корисника социјалне помоћи, стипендиста, капиталних пројекета, али и за повећање плата у јавним установама чији је власник општина.


На данашњој сједници усвојен је и нацрт буџета за 2024. годину у узносу од 27.816.000 KМ, у којем је, према Kатићевим ријечима, 13 милиона KМ предвиђено за капиталне инвестиције које ће бити реализоване у наредној години.

Kатић је подсјетио да је прије свега десетак година буџет општине износио око 5,5 милиона KМ.

“Поносни смо на овакав буџет и сигурни смо да ћемо га у потпуности реализовати. Приликом његовог креирања повећане су ставке које ћемо реализовати у наредној години, тако да ће овај буџет сигурно током године ребалансом бити и повећан”, навео је Kатић.


Он је нагласио да су у буџету за наредну годину предвиђени бројни капитални пројекти, међу којима је више од три милиона KМ за санацију и изградњу нових саобраћајница, као и изградња спортско-рекреативног центра – отвореног базена, чији је пројеката завшен, а ускоро се очекује и расписивање јавне набавке.

Kатић је рекао и да су у буџету предвиђена средства за завршетак изградње новог вртића, као и за уређење парковских и зелених површина.

“Јако је битно што смо се посветили свакој мјесној заједници. Повећали смо издвајања за све социјалне категорије, удружења, спортске колективе, манифестације и за сва дешавања која ће бити организована наредне године”, указао је Kатић.

Одборници су усвојили и одлуку о кредитном задужењу Дома здравља Источно Сарајево, након што је то, као сувласник, учинила и Скупштина општине Источна Илиџа.

Kатић је појаснио да ће новцем од кредитног задужења бити уплаћени заостали порези и доприноси радницима у овој здравственој установи.

Одборник СДС-а Босиљка Дуњић рекла је да ова странка није подржала извјештај о извршењу буџета за ову годину, те затражила да он буде објављен на општинском сајту, како би могли и грађани да га виде.

Дуњићева је рекла и да је предала четири амандмана и једну иницијативу, о којима ће бити расправљано на наредној сједници.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com