Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Božović: Uz Svetog Vasilija, sada je i Sveti Dimitrije zaštitnik Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, u svojstvu kuma danas osveštane Spomen-crkve Svetog velikomučenika Dimitrija, u kojoj su upisana imena 2.793 borca iz Sarajevsko-romanijske regije poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, poručio je da je od danas Sveti Dimitrije, uz Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnik Veljina, Istočne Ilidže i Istočnog /Srpskog/ Sarajeva.

“Ova crkva posvećena je vojniku i vojskovođi Svetom Dimitriju, koji simbolizuje naših 2.793 boraca Vojske Republike Srpske koji su, kao i on, svako u svoje vrijeme, branili Pravoslavlje, i bili na braniku odbrane svojih porodica, da bi na se na kraju izborili za ono što danas imamo, a to je sloboda, to je Republika Srpska, kao naša svetinja koju treba da čuvamo kao zjenicu oka”, rekao je Božović obraćajući se velikom broju vjernika i građana u porti crkve na Veljinama.

On je naveo da su Srbi dočekali da imaju svoju državu sa ove strane Drine zahvaljujući ljudima koji su tada stali na čelo srpskog naroda i koji danas, nažalost, leže u evropskim i svjetskim kazamatima, te istakao da im ovom prilikom treba odati počast, kao i članovima njihovih porodica /Sonja Karadžić Jovičević i Darko Mladić/, koji su prisustvovali današnjem osveštanju spomen-crkve.

Božović je zahvalio svima koji se svesrdno nesebično i s ljubavlju podržali i pomogli izgradnju spomen-crkve na Veljinama, prvenstveno Boračkoj organizaciji Istočna Ilidža, opštini Ilidža, gradu Istočno Sarajevo i resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske, te institucijama Republike Srbije.

Foto: Foto Vaske


Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je, u obraćanju okupljenima na ceremoniji osveštanja spomen-crkve na Veljinama, da su borci Vojske Republike Srpske, kojima je posvećen ovaj hram, najbolji sinovi srpskog naroda, jer su u temelje otadžbine Republike Srpske ugradili svoje živote.

“Ne smijemo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad Srbima u Srpskom Sarajevu, od Trnova, preko Čaklji, Ledića, Ilijaša, Hadžića, Brgula, Proloma, Jasena, Treskavice itd, jer kulturu sjećanja moramo da njegujemo i ona mora da vječno traje”, istakao je Šehovac.

On je podijelio radost sa svima prisutnima što je “Ilidžanski borac” ispunio obećanje i što je danas osveštana spomen-crkva na Veljinama.

Prema njegovim riječima, uskoro će na šetalištu u Istočnoj Ilidži biti postavljena i statua pokojnog legendarnog doktora Miodraga Lazića, koja će zajedno sa ovom crkvom biti na “vječnoj straži u Srpskom Sarajevu”.

“Ne smijemo zaboraviti ni ratne bolnice `Žica` i `Kasindo`, kao ni njene osnivače i čuvene doktore Milana Pejića, Slavka Ždrala, Slobodana Golijanina, ali ni sve medicinske sestre i osoblje, kojima je u ratu možda nekada bilo i teže nego srpskim borcima u rovovima”, naglasio je Šehovac.

On je zahvalio velikom broju prisutnih i pozvao ih da svakodnevno posjećuju ovaj spomen-hram i gaje sjećanje na najbolje sinove i kćeri Republike Srpske.

Starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama sveštenik Srpske pravoslavne crkve Dražen Delić čestitao je Mitrovdan kao veliki praznik i krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske, ali i kao istorijski trenutak za Istočnu Ilidžu i Istočno Sarajevo, gdje je danas osveštana Spomen-crkva Svetog Dimitrija, koju je uporedio sa spomen-kapelom podignutom čast vidovdanskih heroja u sarajevskom naselju Koševo.

“Sve srpske žrtve dale su svoje živote za slobodu, za otadžbinu, to je jevanđeosko stradanje”, rekao je otac Delić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas na Veljinama u Istočnoj Ilidži Spomen-crkvu Svetog velikomučenika Dimitrija, u kojoj su upisana imena 2.793 borca iz Sarajevsko-romanijske regije poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tokom ove ceremonije, obavljen je i obred rezanja kolača u čast krsne slave Borčake organizacije i spone crkve – Svetog Dimitrija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com