Без уговора о раду 185 радника, казне послодавцима од 295.000 KM

Фото: РТРС

Извор: Срна

У Републици Српској за девет мјесеци ове године контролисано је 8.289 радника од којих 185 није имало закључен уговор о раду и пријаву на обавезне видове осигурања због чега су послодавцима изречене казне од око 295.000 КМ, речено је Срни у Републичком инспекторату.

Прошле године контролисана су 14.344 радника, а њих 200 није имало закључен уговор о раду и пријаву за осигурање, док су казне изречене послодавцима износиле 301.000 КМ.

– На основу доступних података о резултатима извршених контрола у претходним годинама, евидентно је да се број радника на црно смањује, али је и даље присутан. Сузбијање рада на црно и сиве економије континуирано је у фокусу дјеловања Инспектората Републике Српске – истакли су у овој институцији.

Они су појаснили да се ангажовање радника на црно најчешће констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима.

У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се, како кажу, може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности.

У Инспекторату подсјећају да овлаштење да контролишу пријављивање радника имају сви инспектори у својим примарним областима надзора, као и инспектори Пореске управе Српске и Републичке управе за игре на срећу.

– Тиме је значајно повећан број инспектора и контрола у овом сегменту, док је раније те контроле вршила само инспекција рада – закључили су у Инспекторату Српске

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com