Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Akcijom davanja krvi zaposlenih počeli “Dani Bolnice Srbija”

Izvor: Srna

Tradicionalna manifestacija “Dani bolnice `Srbija`” u Istočnom Sarajevu počela je danas organizovanjem akcije dobrovoljnog davanja krvi za koju je prijavljeno 20 radnika ove zdravstvene ustanove.

Šef Službe transfuzije Bolnice “Srbija” Jelena Stojanović Lukić izjavila je novinarima da je manifestacija započela najhumanijim činom, a to je dobrovoljno davanje krvi.

“Posebnu zahvalnost imamo prema radnicima Bolnice `Srbija`, oni su naša prva linija odbrane i na ovakvim, ali i drugim akcijama, oni se uvijek odazovu kada je teško i uvijek su tu da pomognu”, navela je Lukićeva, dodajući da je među njima dosta davalaca sa negativnim RH faktorom.

Ona je dodala da i mladi kadar koji se zapošljava u bolnici, dolazi i daje krv, što je posebeno pohvalila.

“Danas je prijavljeno 20 dobrovoljnih davalaca krvi, što će značiti, jer se zalihe stalno moraju da obnavljaju. Najviše imamo potreba za negativnim krvim grupama, jer su nešto rjeđe”, dodala je Lukićeva.


Ljekar na odjeljenju Ginekologije Nemanja Čubrilo rekao je da mu je ovo osmi ili deveti put da daje krv, napominjući da se nikada ne zna kome to može zatrebati.

“To nekome može da spasi život. Bilo bi dobro da na neki način uspijemo organizovati da se ljudi sa rjeđim krvnim grupama češće odazovu, kako bi bile obezbijeđene veće rezerve”, dodao je Čubrilo.

Tehničar na Radiologiji bolnice Milomir Pandžić krv je dao 14. put i kaže da se redovno odazove na svaki poziv.

“Zbog spoznaje da ste nekome pomogli, osjećate se zadovoljnim i to je zaista human gest”, rekao je Pandžić.

U okviru manifestacija “Dani bolnice `Srbija`” sutra će biti organizovano predavanje za nemedicinski kadar pod nazivom “Briga za zdravlje radnika na radnom mjestu”.

Izjave za novinare povodom predavanja planirane su za 11.45 časova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com