Јачање сарадње универзитета из Српске и Кине

Извор: Филтер

Универзитет у Источном Сарајеву и универзитет из кинеске Ђангсу провинције, који спада у 300 најбољих универзитета на свијету према водећој свјетској Шангајској листи рангирања квалитета универзитета (ARWU), посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици Кини, потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство подпредсједника кинеског универзитета за међународну сарадњу, проф. Чаи Јингфенг, амбасадора Босне и Херецеговине у НР Кини Њ.Е. Синише Берјана, представника владе провинције и страних делегација из више европских земаља, уприличена је 19. октобра у Нанђингу, главном граду Ђангсу провинције која броји 80 милиона становника.

Споразум је потписан у оквиру програма конференције посвећене технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља централне и источне Европе “The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange”.


Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете.

Реализација потписивања споразума је услиједила након детаљног усаглашавања коначног текста споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између пољопривредних, медицинских, техничких, правних и економских факултета два универзитета, као и катедри за синологију.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, обзиром да је у претходном периоду и Универзитет у Бањој Луци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним кинеским универзитетом.

Ова изузетно респектабилна установа, основана давне 1902. године једна од најпрестижнијих научно-истраживачких институција у свијету.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com