Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

U Sokocu predstavljena mehanizacija i mašine mađarskih proizvođača

Izvor: Srna

U Sokocu je juče predstavljena mehanizacija, oprema i alati proizvođača iz Mađarske, u okviru programa kojim mađarska Vlada želi pomoći Republici Srpskoj i njenoj poljoprivredi.

Zainteresovani poljoprivrednici i prerađivači mogli su da pogledaju, dobiju sve potrebne informacije i opredijele se za moguću kupovinu mehanizacije, opreme i alata proizvođača iz Mađarske koju su danas izložili zastupnici “Agrobosa”.

Predstavnik “Agrobosa” Andraš Major rekao je da je izloženo i predstavljeno dosta pčelarske opreme proizvođača “Konigin”, i to “premijum varijante”.

On je naveo da su predstavljeni i drobilica, za koju se nada da će privući pažnju drvoprerađivača, kazan za rakiju, linija za pelet koja se sastoji od tri mašine uz koju kupac nakon potpisivanja ugovora u martu dobije peć i puhar za peć za 3.000 evra, što zajedno čini cijelu liniju za pravljenje peleta.

Major je naglasio da u ovom programu poljoprivrednici i proizvođači mogu da kupe i traktore, za koje su izložene fotografije i svi potrebni podaci o ovim mašinama koje se nude u pet varijanti od 50 i 68 konjskih snaga, sa kabinom, bez kabine i sa duplom vučom.

On je pojasnio da jedan proizvođač može da konkuriše za više mašina u vrijednosti od 2.500 evra do 25.000 evra, te da za ovu opremu i mehanizaciju mogu da konkurišu i pravna lica pod uslovom da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području Republike Srpske i Brčko distrikta.

On je dodao da su, s obzirom na to da je bilo puno zainteresovanih poljoprivrednika za traktore u ovom drugom programu u ponudu uvrštene i te mašine, u pet varijanti modela kompanija “Rener” i “Hatat” koje potencijalni kupci mogu vidjeti na fotografijama i u katalozima.

Pčelar Čedo Janković rekao je da mu je posebnu pažnju privukla vrcaljka za med sa jakim elektromotorom na kojoj se programira vrcanje meda bez ručnog okretanja, među kojima je minimalna cijena 450 evra sa popustom u ovom programu.

Prema ovom programu, fizička i pravna lica u kupovini učestvuju sa vlastitih 30 odsto, a Fondacija “Progresus”, koja realizuje ovaj program pomoći poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, u njihovo ime plaća dobavljačima 70 odsto.

Za nabavku mehanizacije Fondacija za održivi razvoj “Progresus” raspisala je Javni poziv za dojelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata BTP-23 koji finansira Vlada Mađarske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com