Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

U petak obilježavanje 29 godina od ubistva srpskih vojnika u Čaklama

Foto: RTRS

Izvor: Filter

Boračka organizacija “Ilidžanski borac” obilježiće u petak, 6. oktobra, 29 godina od ubistva 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske u mjestu Čakle u federalnoj opštini Trnovo.

Predviđeno je da u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima u 9.00 časova bude služena Sveta liturgija, a potom parastos poginulim i umrlim borcima. Nakon toga će u Čaklama biti položeni vijenci, najavljeno je iz Boračke organizacije “Ilidžanski borac”.

Muslimanske snage su 6. oktobra 1994. godine, prošavši kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, ubile 21 borca Vojske Republike Srpske.

Zločin je izvršen na prevaru jer su muslimanske snage tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Istočne Ilidže, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Tog dana ubijeni su Risto Anđić, Radmila i Tanja Bjelica, Nenad i Stojanka Golijanin, Slavko Kenjić, Momčilo Krstović, Branko Milić, Momir Minić, Slaviša i Goran Močević, Pero Pavlović, Velimir Popović i Mirko Samardžija.

Ubijeni su i Ranko Samardžić, Vaso Sikima, Nikola Sikimić, Aleksandar Vidaković, Svetozar Šešlija, Žarko Đogić i Đuro Čančar.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com