Утврђен Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама

Извор: Филтер

Влада Републике Српске утврдила је на 40. сједници у Бањалуци Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске. Основни циљ је заштита жртава насиља у породици и насиља према женама, спречавањем и сузбијањем насиља у породици и насиља према женама, као и заштита живота и психофизичког интегритета лица женског пола, а посебно спречавање фемицида као најтежег облика и посљедице насиља према женама.

“Нацртом овог закона настоји се жртвама насиља према женама учинити доступан и ефикасан систем мјера помоћи, подршке и заштите, све у циљу заустављања тренутног насиља које трпе, спречавања његовог понављања, а посебно елиминисања могућег фаталног исхода”, саопштено је из Владе Републике Српске.

Према новом законском рјешењу под насиљем у породици, између осталог, сматра се и фотографисање или снимање члана породице с циљем његове  дискредитације или омаловажавања, као и неовлашћено објављивање фотографија или снимака члана породице путем информационо-комуникационих средстава, односно неовлашћено дијељење фотографија или снимака члана породице путем друштвених мрежа, независно од тога да ли су сачињени уз пристанак или без пристанка.

Насиљем у породицим сматра се и вербални напад, вријеђање, псовање, називање погрдним именима, као и и дрско и безобразно понашање према члановим породице.

Законом је дефинисано да ће осмљиченом за насиље у породици или над женом, осим удаљења из стана, забране приласка и комуникације, бити наложен и обавезан психосоцијали третман као и лијечење од зависности уколико је насиље извршио под дејством алкохола или опојних дрога.

Закон прописује новчане казне и за све оне који не пријаве насиље. Запослени у васпитно-образовној, социјалној и здравственој установи, који не пријаве насиље у породици или насиље према женама мораће да плате казну од 1.000 до 3.000 марака, док ће се грађани и чланови породице који не пријаве насиље према дјетету казнити износом од 300 КМ до 900 КМ. За прекршај ће се казнити и грађанин који не пријави насиље у породици извршено према дјетету у складу са чланом 18. став 2. овог закона.

Фемицид је, додаје се у саопштењу Владе, препознат као најтежи облик и посљедица насиља према женама, као свако лишење живота жене извршено, у потпуности или дјелимично, због њене припадности женском полу или смрт жене која је посљедица радњи насиља према њој, без обзира да ли је осумњичени за радње насиља члан породице или друго лице.

Лишењу живота жене – фемициду, у правилу претходи континуирано насиље према њој и овим законом се настоји правовремено системски одговорити на појединачне облике насиља, жртви пружити адекватна заштита, да нас фаталан исход не би затекао као друштво.

“Циљ овог закона јесте рано препознавање свих облика насиља, координисано и јасно дјеловање надлежних институција али и друштва у цјелини и исти захтијева додатни ангажман и обуку службених и стручних лица надлежних субјеката заштите, правовремено и јасно поступање, оснивање Савјета и Одбора за сузбијање насиља у породици, насиља према женама и фемицида, усвајање стратешких докумената и акционих планова, праћење и анализу појединачних случајева на терену као и периодичну процјену остварених ефеката уз могућност креирања нових мјера и активности, све са коначним циљем елиминисања, односно свођења на најмању могућу мјеру, насиља у породици и насиља према женама”, наведено је у саопштењу.

Из Владе подсјећају да је Република Српска била прва у региону која је 2000. године Кривичним закоником забранила насиље у породици и породичној заједници, и додају да ће сада бити пионир у законској заштити не само жртава насиља у породици, чије су жртве према званичним статистикама у преко 90% случајева такође жене, него и насиља према женама које, у различитим облицима и континуитету, све чешће доводе до фаталних исхода. То је, додају, неопходно и овим законом уредити, првенствено како би се заштитиле жене од лишења живота, али и помогло потенцијалним учиниоцима, превентивним дјеловањем, да не почине ово дјело.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com