Тужилаштво подигло оптужницу и тражи 12 година затвора за оца дјечака који је починио масовно убиство у Рибникару

Извор: РТС

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Владимира Кецмановића, оца дјечака, који је 3. маја у Основној школи “Владислав Рибникар” убио девет вршњака и чувара.

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић саопштио је да је Владимир Кецмановић оптужен да је починио тешко дјело против опште сигурности, као и да је сина од 13 година током годину дана обучавао да рукује оружјем.

Такође, оптужен је и да није на законски начин чувао оружје и муницију.

“Након нешто више од пет месеци свеобухватне истраге, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Владимира К., оца детета које је 3. маја 2023. године у основној школи Владислав Рибникар лишило живота 10 особа, од чега деветоро деце, и ранило шест особа, од којих петоро деце“, навео је тужилац Стефановић.

Тужилац је навео да постоји основана сумња да је окривљени у периоду од годину дана прије трагедије у основној школи Владислав Рибникар обучавао свог сина од 13 година да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, да гађа мете у облику концентричних кругова, учио га да пуни оквир, стоји правилно и дише приликом коришћења ватреног оружја.

Оптужен је и да је поступао супротно одредбама Закона о оружју и муницији, као и прописаним просторно-техничким условима за безбједно смијештање и чување оружја.

“Наиме, држао је наведено ватрено оружје са припадајућих шест оквира и муницијом уместо у металном сефу са кључем, у два пластична кофера који служе за преношење оружја, а не за његово безбедно смештање и чување. Ови кофери су се налазили у једном ранцу црне боје, при чему су оружје и припадајући оквир били упаковани у једном пластичном коферу са катанцем који је имао шифру, док је други пластични кофер био без катанца и у њему је била смештена припадајућа муниција“, навео је Стефановић.

Како Тужилаштво наводи, окривљени је омогућио дјетету да дође до поменутог оружја, за које је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, за чије набављање и посједовање добио одобрење надлежног органа.

“Син окривљеног је, како се сумња, дошао до оружја 1. маја 2023. године, када је напунио шест припадајућих оквира муницијом за пиштоље чешка збројовка и ругер, укупно 92 метка, и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понео са собом у Основну школу ‘Владислав Рибникар’, где је починио злочин. Ушавши у приземље школе, дечак је најпре пуцао на радника обезбеђења, затим је пуцао на две ученице које су седеле за столом за дежурство, као и на још једну ученицу која се налазила поред клавира”, рекао је Стефановић.

Потом је, каже, ходником отишао до кабинета историје, у којем су се на часу налазили наставница историје, студент историје на пракси, као и 23 оштећена малољетна ученика одјељења 7/2, у којој је испалио укупно 45 пројектила.

Тужилаштво тражи 12 година затвора за Владимира Кецмановића, а за мајку дјетета, чији је ДНК пронађен на муницији, двије и по године затвора.

Више јавно тужилаштво у Београду непосредно врши оптужење и мајке дјечака Миљане К. због кривичног дјела Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, с обзиром на то да је током истраге на једном од метака за пиштољ чешка збројовка пронађен њен ДНК.

“Прецизније, на једној чаури која је пронађена у кабинету историје код врата, када се улази, пронађен је њен неспорни ДНК“, рекао је Стефановић.

Због кривичног дјела давање лажног исказа, непосредно су оптужени и предсједник стрељачког клуба Партизан Ратко И. и инструктор у том клубу Немања М.

Окривљени Ратко И. је, како се сумња, дао лажан исказ пред тужилаштвом када је испитиван у истрази против Владимира Кецмановића, тако што је тврдио да он није видио дечака да пуца, да га је видио само једном преко видео-надзора, како дотрчава до свог оца који пуца, те да је лично дао налог инструктору да дијете изведе напоље.

Такође је тврдио да никада није упознао K. K., нити је са њим био на ватреној линији.

“Tакав исказ је супротан доказима које је прикупило Више јавно тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Осумњичени Немања М. је такође у истрази лажно тврдио да му није познато да ли је Владимир К. на своју одговорност дао сину да пуца из ватреног оружја, јер он то није видео, и да јесте да би сигурно санкционисао такво поступање, те да му није познато да Владимир К. са неким долази у стрељану да пуца, чији исказ је супротан прикупљеним доказима“, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је оптужница написана на 267 страна и да је спроведена опсежна истрага. Указао је и на специфичност случаја, будући да је злочин починило тринаестогодишње дијете, због чега кривично не може да одговара.

Сви ученици одјељења 7/2 Основне школе „Владислав Рибникар“, без обзира на то да ли су рањени или не, добили су статус оштећених у овом кривичном поступку, с обзиром на трауму коју су преживјели гледајући како њихов школски друг пуца у њихове другаре.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com