Синиша Берјан: Иницијатива ”Појас и пут” промовише економску сарадњу и заједничку будућност

Извор: serbian.cri.cn/Радосав Бербатовић

Десета годишњица успостављања Иницијативе ”Појас и пут” обиљежава се ове недјеље у Пекингу. Иницијатива обухвата више од 150 земаља, у којима живи више од пет милијарди људи, међу њима је и Босна и Херцеговина.

Амбасадор Босне и Херцеговине у НР Kини, Синиша Берјан, за Kинеску медијску групу каже да Иницијатива представља једну важну стратегију, коју је кинеска влада представила са циљем међусобног повезивања земаља дуж руте и промоције економске сарадње, просперитета, заједничке будућности, инклузивности и транспарентности.

Берјан је истакао да је Босна и Херцеговина захвална за могућност укључења у ову важну иницијативу, у којој је од оснивања 2013. године.


”Kина је изузетно важан стратешки партнер Босне и Херцеговине, досад је вриједност кинеских улагања премашила двије милијарде еура и заправо Босна и Херцеговина је четврта земља у ЦИЕ по висини кинеских инвестиција, после Србије, Мађарске и Румуније. Kина се заиста развија великом брзином и већ сада биљежи преко 20 посто удјела у свјетском бруто друштвеном производу и ми покушавамо да искористимо велики привредни замах Kине. Посебно бих издвојио неке пројекте значајне за развој економије у Босни и Херцеговини. Први велики инфраструктурни пројекат, изградња термоелектрана ”Станари”, који смо комплетирали са нашим кинеским партнерима у оквиру механизма сарадње Kине и земља Централне и Источне Европе, посебно се издваја јер су искориштена средства Kинеске инвестиционе банке. Осим овог пројекта у реализацији су и многи други, попут пројекта изградње болнице у Добоју, неколико хидроелектрана, ауто-путеви”, истакао је Берјан за KМГ, ”Не бих се сложио са мишљењем појединих западних земаља да ова иницијатива представља једну геополитички стратегију Kине. У принципу она може увести човјечанство у нову еру међународне сарадње, отворености, просперитета и трајног мира”.

Амбасадор Берјан је нагласио да су велике могућности сарадње у области туризма.

”Босна и Херцеговина се налази у срцу Европе и практично представља раскрсницу и мост између Истока и Запада. Управо због ове специфичне позиције Босне и Херцеговине можемо се похвалити богатим културно-историјским наслеђем, али и велики могућностима за туризам. Оно што желим посебно да нагласим је да смо ми посебно поносни на то да је Босна и Херцеговина 2018. године увела безвизни режим за држављане Kине и од тада биљежимо пораст броја кинеских туриста у Босни и Херцеговини, који су привучени богатим културно-историјским наслеђем, предивним пејзажима, гостопримством наших људи, али и гастрономијом”, истакао је.

Амбасадор Босне и Херцеговине нагласио је да је Kина, под вођством Kомунистичке партије Kине, постигла велики напредак, и омогућила да кинески грађани истински живе кинески сан.

”Kина је велики, моћан играч у међународној политичкој и економској арени и води једну одмјерену политику, тиме пружа велику шансу земљама Западног Балкана, па тако и Босни и Херцеговини, да искористе привредни развој Kине и остваре сопствене бенефите”, закључио је Берјан.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com