Ројтерс: Хамас планирао напад више од годину дана, преварили Израел да желе мир

Фото: Танјуг

Извор: Срна

Палестинска милитантна група Хамас је водила вишегодишњу кампању да би заварала Израел да мисли да не жели оружани сукоб и да би могла да буде умирена економским подстицајима за одржавање релативног мира, пренио је данас Ројтерс, позивајући се на неименовани извор близак Хамасу.

”Хамас је оставио Израелу утисак да није спреман за борбу. Користио је обавјештајну тактику без преседана да обмане Израел током посљедњих мјесеци, остављајући јавности утисак да није вољан да уђе у борбу или конфронтацију са Израелом, док се припрема за ову масивну операцију”, рекао је извор из Хамаса.

Он је навео да су борци Хамаса чак направили импровизовано израелско насеље како би увјежбали напад на улици.

“Израел је то сигурно видио, али су били убјеђени да Хамас не жели да улази у конфронтацију”, рекао је извор из Хамаса.

Поред тога, Хамас је убиједио Израел да је више заинтересован да обезбиједи да становници Газе имају радне дозволе које им омогућавају да уђу у Израел, гдје су зарађивали веће плате него у енклави.

”Хамас је успио да изгради читаву слику да није спреман за војну авантуру против Израела”, наводи извор.

У оквиру истог плана Хамаса, многим његовим вођама није речено да ће доћи до напада у суботу, како би се спријечило да та информација процури до израелских снага, а поред тога, око 1.000 бораца који су учествовали у нападима, није речено за шта се обучавају.

Неименовани израелски безбједносни извор рекао је да су безбједносне службе насјеле на превару.

”Навели су нас да помислимо да желе новац и све вријеме били су укључени у вјежбе све док нису избили нереди”, рекао је тај извор.

У извјештају се наводи да је очигледно Хамасово одбијање да се укључи у недавне борбе, чак и када је палестински Исламски џихад испалио ракете на Израел, било дио подметања.

Бивши савјетник за националну безбједност Израела Јаков Амидрор, рекао је да су неке земље савезнице Израела такође насјеле на лаж, говорећи Јерусалиму да Хамас показује ”више одговорности”.

”Глупо смо почели да вјерујемо да је то истина. Дакле, направили смо грешку. Нећемо поновити ову грешку”, рекао је извор из израелских безедносних снага.

Извор из Хамаса казао је за Ројтерс да је прошло пет сати прије него што су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) узвратиле ватру.

“Били смо спремни са 1.000 бораца, пробили смо ограду на 15 места, били смо шокирани што ИДФ није чекао на нас. Пјешице смо водили породице до појасе два сата без прекида”, рекао је он.

Извор је истакао да је напад припреман дуже од годину дана и да је ”премашила сва очекивања”.

”Охрабриле су нас демонстрације у Израелу. Нереди у Гази на граници са Израелом били су подвала”, рекао је извор.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com