Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Profesori Univerziteta iz Poatjea na Palama predstavili mogućnosti razmjene studenata i nastavnika

Izvor: Srna

Profesori Univerziteta u Poatjeu iz Francuske predstavili su juče na Filozofskom fakultetu na Palama mogućnosti razmjene nastavnika i studenata, te druge vidove saradnje između njihovog i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.


Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula rekao je da će saradnja ove dvije visokoškolske ustanove u narednom periodu biti proširena realizacijom zajedničkih naučno-istraživačkih projekata, što su dogovorili danas nakon niza održanih sastanaka.

“Već nekoliko godina sarađujemo sa Univerzitetom u Poatjeu i sa mnogim njihovim fakultetima, centrima, institutima. Ovo je bila prilika da sagledamo projekte koji su realizovani i vidimo šta bi moglo biti interesantno da i ovdje na Palama pokrenemo zajedničku saradnju i još više je proširimo”, rekao je Bartula novinarima.

On dodaje da su razgovarali o razmjeni profesora i studenata, o novim studijskim programima, o mogućnostima dvojnih diploma koje bi izdavali zajedno sa Univerzitetom u Poatjeu.

Bartula navodi da su predstavnici Univerziteta u Poatjeu predstavili i svoj Centar za metodiku i metodologiju unapređenja nastave, nove metode i mogućnosti u razvoju nastave i nastavnog procesa.

Profesor sa Univerziteta u Poatjeu Sanja Bošković rekla je da se saradnja visokoškolskih ustanova iz Francuske i Istočnog Sarajeva odvija kroz razmjenu studenata i profesora i traje nekoliko godina.

Boškovićeva kaže da trenutno na studentskoj razmjeni u Francuskoj borave tri studenta jezičkog smjera sa Filozofskog fakulteta Pale, a sljedećeg semestra biće ih pet, te da je cilj njihove današnje posjete proširenje saradnje i sa drugim organizacionim jedinicama u sklopu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Zanimaju nas mnogi konkretni zajednički projekti, ne samo u nastavi nego i istraživački projekti. Cilj nam je da uradimo što više dvojnih diploma, tako da studenti iz Istočnog Sarajeva imaju istovremeno diplome iz Poatjea, i diplome sa njihovog univerziteta”, naglasila je Boškovićeva.

Ona je dodala da je to prilika i za studente francuskog univerziteta da internacionalizuju svoj studijski program i da dobiju diplome sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Boškovićeva dodaje da prave radni program za svakog studenta i pri tome za vrijeme svoga boravka i studiranja na Univerzitetu u Poatjeu uče francuski jezik.

Asistent na Filozofskom fakultetu Pale i student doktorskih studija Borjan Mitrović, koji je bio na nekoliko studentskih razmjena, smatra da je to izuzetno korisno, kako za studente, tako i za profesore.

Profesor francuskog jezika na Univerzitetu u Poatjeu Federikos Valetopulos rekao je da je kao rezultat višegodišnje saradnje Filozofskog fakulteta Pale i Univerziteta u Poatjeu na Palama nedavno otvoren Centar za francuske i frankofone studije, koji pruža priliku studentima da izučavaju francuski jezik, kulturu i tradiciju.

“Naša saradnja je višedisciplinarna, a poznavanje francuskog jezika nije jedini uslov da bi se došlo na Univerzitet u Poatjeu. Postoje redovni konkursi koje Univerzitet u Poatjeu raspiše, preuzmu kolege sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i studenti se prijave. Nakon toga mogu da dođu kod nas na razmjenu u trajanju od mjesec dana”, izjavio je Valetopulos.

On dodaje da francuski jezik nije nikakva prepreka za razmjenu, te da je Centar za francuske i frankofone studije tu da omogući da postanu još dinamičniji.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com