Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Професори Универзитета из Поатјеа на Палама представили могућности размјене студената и наставника

Извор: Срна

Професори Универзитета у Поатјеу из Француске представили су јуче на Филозофском факултету на Палама могућности размјене наставника и студената, те друге видове сарадње између њиховог и Универзитета у Источном Сарајеву.


Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да ће сарадња ове двије високошколске установе у наредном периоду бити проширена реализацијом заједничких научно-истраживачких пројеката, што су договорили данас након низа одржаних састанака.

“Већ неколико година сарађујемо са Универзитетом у Поатјеу и са многим њиховим факултетима, центрима, институтима. Ово је била прилика да сагледамо пројекте који су реализовани и видимо шта би могло бити интересантно да и овдје на Палама покренемо заједничку сарадњу и још више је проширимо”, рекао је Бартула новинарима.

Он додаје да су разговарали о размјени професора и студената, о новим студијским програмима, о могућностима двојних диплома које би издавали заједно са Универзитетом у Поатјеу.

Бартула наводи да су представници Универзитета у Поатјеу представили и свој Центар за методику и методологију унапређења наставе, нове методе и могућности у развоју наставе и наставног процеса.

Професор са Универзитета у Поатјеу Сања Бошковић рекла је да се сарадња високошколских установа из Француске и Источног Сарајева одвија кроз размјену студената и професора и траје неколико година.

Бошковићева каже да тренутно на студентској размјени у Француској бораве три студента језичког смјера са Филозофског факултета Пале, а сљедећег семестра биће их пет, те да је циљ њихове данашње посјете проширење сарадње и са другим организационим јединицама у склопу Универзитета у Источном Сарајеву.

“Занимају нас многи конкретни заједнички пројекти, не само у настави него и истраживачки пројекти. Циљ нам је да урадимо што више двојних диплома, тако да студенти из Источног Сарајева имају истовремено дипломе из Поатјеа, и дипломе са њиховог универзитета”, нагласила је Бошковићева.

Она је додала да је то прилика и за студенте француског универзитета да интернационализују свој студијски програм и да добију дипломе са Универзитета у Источном Сарајеву.

Бошковићева додаје да праве радни програм за сваког студента и при томе за вријеме свога боравка и студирања на Универзитету у Поатјеу уче француски језик.

Асистент на Филозофском факултету Пале и студент докторских студија Борјан Митровић, који је био на неколико студентских размјена, сматра да је то изузетно корисно, како за студенте, тако и за професоре.

Професор француског језика на Универзитету у Поатјеу Федерикос Валетопулос рекао је да је као резултат вишегодишње сарадње Филозофског факултета Пале и Универзитета у Поатјеу на Палама недавно отворен Центар за француске и франкофоне студије, који пружа прилику студентима да изучавају француски језик, културу и традицију.

“Наша сарадња је вишедисциплинарна, а познавање француског језика није једини услов да би се дошло на Универзитет у Поатјеу. Постоје редовни конкурси које Универзитет у Поатјеу распише, преузму колеге са Универзитета у Источном Сарајеву и студенти се пријаве. Након тога могу да дођу код нас на размјену у трајању од мјесец дана”, изјавио је Валетопулос.

Он додаје да француски језик није никаква препрека за размјену, те да је Центар за француске и франкофоне студије ту да омогући да постану још динамичнији.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com