Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Први Научно-истраживачки центар за дигиталне иновацијe у Источном Сарајеву

Извор: Филтер

Научно – наставно вијеће Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву усвојило је данас Елаборат чиме је почео процес оснивања Научно-истраживачког центра за дигиталне иновације са стратешким фокусом на дигиталну пољопривреду и коришћење ИКТ у заштити животне средине.

“Ради се о првом субјекту ове врсте у држави којим се отварају нове могућности за развој како Универзитета у Источном Сарајеву и његових организационих јединица, тако и привреде, цивилног друштва, те органа јавне управе”, наведено је у саопштењу Електротехничког факултета.

Оснивањем Центра улази се у наредну фазу већ започетих активности у области примјене дигиталних технологија у пољопривреди и заштити животне средине које реализују истраживачи са Еелектотехничког факултета у сарадњи са Пољопривредним факултетом и вањским корисницима.

“Из сета циљева будућег Центра видљиво је да се ради о својеврсној платформи која ће допринијети јачању свијести и компетенција у области примјене дигиталних технологија у пољопривреди и заштити животне средине код студената, академског особља и спољних корисника. Кроз подршку иновацијама и предузетништву, ојачаће се сарадња високог образовања са привредом и окружењем”, наведено је у саопштењу.

С обзиром на стратешки фокус, Центар ће подстаћи интердисциплинаран приступ истраживању, поручују са факултета.

Четири су кључне области у којима ће се реализовати активности центра, гдје ће се осим едукативних и научно – истраживачких, спроводити активности подршке иновацијама и предузетништву, те промоција и подизање свијести о бенефитима које доноси употреба дигиталних технологија у пољоприовреди и заштити животне средине.

Нако завршетка процедуре оснивања на универзитетским органима, слиједи успостављање органа Центра, опремање кроз SMART Erasmus Plus пројекат и званични почетак рада.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com